Українці зможуть розміщувати кошти на рахунках будь-яких банків світу - глава НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці зможуть розміщувати кошти на рахунках будь-яких банків світу - глава НБУ

Кредит&Депозит
3738
Набрання чинності закону “Про валюту” дасть можливість українцям інвестувати в цінні папери на глобальних ринках і розміщувати кошти на рахунках будь-яких банків світу, повідомляється на веб-сайті Національного банку України (НБУ) з посиланням на голову Нацбанку Якова Смолія.
“Закон “Про валюту і валютні операції” створить комфортні, прозорі і безпечні умови для ведення бізнесу в Україні та відкриє двері іноземним інвесторам. А українці отримають право інвестувати в цінні папери на глобальних ринках і розміщувати кошти на рахунках будь-яких банків світу”, – сказав глава центробанку.
За його словами, схвалений депутатами закон передбачає, що валютні обмеження будуть скасовані поступово і обережно і при наявності сприятливих макроекономічних умов, щоб не похитнути фінансову стабільність, до настання повної свободи здійснення валютних операцій за принципом “дозволено все, що прямо не заборонено законом”. Разом з тим його прийняття дає Нацбанку “зелене світло” для швидшої лібералізації валютного регулювання. Найбільш болючі обмеження, наприклад, щодо інвестування за кордон і зовнішньоекономічних операцій, будуть скасовані відразу після набрання законом чинності.
Водночас, зазначив голова НБУ, закон дозволить забезпечити цінову і фінансову стабільність і, відповідно, надійне бізнес-середовище. Для цього схвалений закон дає Нацбанку можливість своєчасно і ефективно реагувати на ознаки кризи і запобігати її розгортанню відповідно до найкращих практик центральних банків світу.
Зокрема, в законі передбачено, що при наявності ознак нестійкого фінансового стану банківської системи, погіршення стану платіжного балансу України та інших кризових явищ, які загрожуватимуть фінансовій стабільності, правління НБУ зможе приймати рішення про первинне впровадження заходів захисту. Ці обмеження носитимуть тимчасовий характер – до шести місяців.
Закон також визначає, що для продовження терміну дії валютних обмежень або введення нового, якщо з дня припинення дії попереднього минуло менше шести місяців, наявність ознак кризових явищ муситиме підтверджувати Рада Нацбанку. Крім того, в законі передбачена підзвітність і публічність НБУ при введенні заходів захисту, продовження терміну їх дії і оцінки результативності їх впровадження.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас