Нацполіція на митних постах позбавлена будь-яких повноважень - Луценко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацполіція на митних постах позбавлена будь-яких повноважень - Луценко

Казна та Політика
369
Представники Національної поліції, які будуть присутні на митних постах, не матимуть повноважень, повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко в четвер під час селекторної наради з питань ситуації на кордоні і припинення контрабандних схем.
“Рішення про введення (присутність – ред.) Нацполіції на території митних постів є законним. Проблема в тому, що відповідно до закону про Митний кодекс, ці люди на території митного поста нічого не можуть робити. Це їм забороняється ст.332 Митного кодексу”, – сказав Ю.Луценко, процитувавши при цьому відповідну статтю.
На його думку, прийнятої 20 червня і оприлюдненої в четвер урядової постанови для ефективної боротьби з контрабандними схемами недостатньо. Згідно з документом, в рамках експериментального проекту по боротьбі з контрабандою на митниці представник Національної поліції цілодобово перебуватиме в зонах митного контролю в пунктах пропуску через державний кордон.
“Потрібно змінити статтю Митного кодексу, за якою поліцейські, допущені до митного поста, зможуть мати право здійснювати деякі дії щодо певних товарів або стосовно представників митниці. Як зробити це швидше, враховуючи, що парламент розходиться на канікули? З моєї точки зору, відповідь на це звучала на попередній нараді: організувати загальні пости на виїзді з митниць, що дає можливість спільної роботи”, – пояснив він.
Генпрокурор також наголосив на важливості декриміналізації контрабанди, уточнивши, що насамперед вважає за необхідне відновити кримінальну відповідальність за контрабанду підакцизних товарів.
На думку Ю.Луценка, постанова також може призвести до монополізації контролю за митницею за Міністерством внутрішніх справ (МВС).
“Торік одна служба ходила туди – СБУ. Тепер інше відомство матиме цю монополію – МВС. З моєї точки зору, і те, і інше є неприйнятним. Перевіряти роботу посадових осіб ДФС і правильність митного оформлення повинні колегіально”, – сказав Ю.Луценко.
“У нас три роки немає керівника митної служби країни. Вертикаль митних органів відсутня”, – нагадав генпрокурор.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас