Фальшиві гроші: де найчастіше трапляються і як їх розпізнати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фальшиві гроші: де найчастіше трапляються і як їх розпізнати

Валюта
1615
Відповідно до звітів Національного банку України, із загальної кількості вилучених банкнот 61% склали купюри номіналом 500 грн. Менше підробляли 200 грн – 7% від загальної кількості, 100 грн – 17%, а 50 грн – 13% підробок, пише Сьогодні.
Назвати це явище масовим і критичним буде занадто необачно. Так, в минулому році на 1 млн купюр справжніх гривень припадало лише 3,6 штуки підроблених. Правда, справедливості заради, відзначимо, що, в порівнянні з 2016 р цей показник все ж виріс. Тоді на мільйон припадало 2,8 фальшиві банкноти. А от, наприклад, в ЄС цифри набагато вище, там на мільйон справжніх грошей припадає аж 33 підроблених купюри.
Підробляють в основному великі гроші – 500, 200 і 100 грн., а ось випадки підробок купюр дрібного номіналу поодинокі.
Експерти розповіли, де люди найчастіше можуть стати жертвами і отримати фальшиві гроші. Такими місцями стали ринки і різні масові заходи.
“Найчастіше люди отримують фальшиві гроші на ринках, в магазинах, а також при продажу товарів через сайти оголошень, де передбачається особиста передача грошей і товару. Рідше це трапляється в обмінниках і банкоматах”, – пояснює ситуацію адвокат Тетяна Лежух-Вовк.
Виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова також зазначає, що фальшиві гроші найчастіше можна отримати у продавців на ринках, в дрібних магазинах, які приймають оплату готівкою.
“Також це відбувається на різних масових заходах, ярмарках і фестивалях – там, де люди розраховуються готівкою. Щоб максимально убезпечити себе від отримання підроблених грошей необхідно:
  • віддавати перевагу безготівковим розрахункам;
  • обмінювати валюту в банках;
  • перевіряти отримані купюри на місці, бажано за допомогою спеціального апарату;
  • не міняти дрібні купюри на великі, на ринках, в дрібних торгових точках або у приватних осіб”, – радить Олена Коробкова.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас