За лобіювання інтересів Януковича в ЄС і США його оточення заплатило 7 млн євро, - DW — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За лобіювання інтересів Януковича в ЄС і США його оточення заплатило 7 млн євро, - DW

Казна та Політика
202
Оточення Віктора Януковича через офшори заплатило близько двох мільйонів євро за лобістські послуги високопоставлених європейських екс-політиків. Це випливає з документів слідства в США, які є в розпорядженні DW.
Ще чотири мільйони євро, за даними слідства, були витрачені на послуги американських “приватних детективів”, які підготували звіт, що повинен був довести, ніби ув’язнення Юлії Тимошенко було законним. Ще один мільйон був переказаний PR-компанії, яка повинна була популяризувати цей звіт через світові ЗМІ.
Видання зазначає, що значна частина епізодів звинувачення стосується оплаченої через офшори екс-президентом України Віктором Януковичем і його оточенням лобістської діяльності низки колишніх високопоставлених європейських політиків, об’єднаних у неформальну “Габсбурзьку групу”, яку очолював екс-канцлер Австрії Альфред Гузенбауер.
У групу також входили екс-прем’єр Італії Романо Проді і, як припускають у виданні, екс-президент Польщі Александер Кваснєвський. “Судові документи і переписка, доступні в судовій базі США, частково анонімізовані. Якщо в ідентифікації Гузенбауера та Проді, враховуючи обставини справи і зазначені в документах посади, сумнівів немає, то ймовірна роль Кваснєвського випливає лише опосередковано.
Зокрема, з того, що в документах йдеться про “представника голови Європарламенту у справі Тимошенко. Як відомо, у справі Тимошенко посередницька роль була делегована Європарламентом Пету Коксу та Александру Кваснєвському”, – пише видання.
З обвинувального акта і листування між членами команди Пола Манафорта і членами “Габсбурзької групи” випливає, що європейські екс-політики виступали на панельних дискусіях в авторитетних експертних центрах в Європі і США з написаними під диктовку радників Януковича промовами, а також публікували в провідних світових друкованих виданнях авторські статті, написані консультантами українського екс-президента або працівниками українського МЗС.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас