НБУ назвав причини сповільнення зростання цін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ назвав причини сповільнення зростання цін

Особисті фінанси
495
Зниження інфляції в травні до 11,7% у річному вимірі (порівняно з 13,1% в квітні) зумовлено стрімким уповільненням подорожчання продуктів харчування.
Про це йдеться в повідомленні Національного банку.
“Подальше зниження інфляції в річному вимірі було очікуваним, а її травневий показник виявився трохи нижчим від траєкторії прогнозу Національного банку. Це сталося в основному завдяки стрімкому сповільненню зростання цін на продукти харчування”, – йдеться в повідомленні НБУ.
Крім того, регулятор зазначив, що не так швидко, як у квітні, зростали і адміністративно регульовані ціни через уповільнення зростання цін на тютюнові вироби і більш помірне, ніж торік, підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.
В НБУ також звернули увагу на поступове вичерпання дії тимчасових факторів пропозиції, які викликали зростання споживчої інфляції в другій половині 2017 року і в перші місяці поточного року.
“Це відбувається внаслідок як більш сприятливих цьогорічних погодних умов у порівнянні з весняними заморозками минулого року, так і розширенням пропозиції імпортної продукції. Додатковим фактором є проведення Національним банком жорсткої монетарної політики, яка проявилася насамперед через зміцнення обмінного курсу гривні з кінця січня 2018 року”, – йдеться в повідомленні.
Водночас, в НБУ додали, що як і в попередні місяці, в травні зберігався тиск на ціни з боку подальшого зростання виробничих витрат, зокрема на оплату праці, а також швидкого відновлення споживчого попиту.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас