"Немає простої відповіді": Гройсман прокоментував ціни на газ для населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Немає простої відповіді": Гройсман прокоментував ціни на газ для населення

Енергетика
2787
Перегляд тарифу на газ для населення залишається серед умов Міжнародного валютного фонду (МВФ), виконання яких необхідне для отримання Україною чергового траншу. Про це заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман, пише Сегодня.
Він зазначив, що “простої відповіді на це питання в уряді немає”, і закликав депутатів “не зловтішатися на темі цін на газ”.
“Це дуже чутливе питання, і ви це знаєте. Воно дуже складне і дуже негативно сприймається суспільством. Ви знаєте, що така вимога міжнародних партнерів стоїть – про вирівнювання цін всередині країни (для населення і промисловості. – Ред.)”, – сказав прем’єр-міністр в ході години запитань до уряду в парламенті.
За словами прем’єр-міністра, Україна потребує міжнародної підтримки, оскільки змушена обслуговувати зовнішній борг, накопичений з 2006 по 2013 роки.
“Але з іншого боку я бачу, що ми можемо продовжувати реформи в країні і економіка буде рости. І ми можемо вийти на зростання “плюс” 5%. Це дасть можливість підвищити якість життя українських громадян”, – зазначив Гройсман.
Однак в методиці, запропонованій в цій постанові, не враховується вартість закупівель газу з-за кордону – той самий “імпортний паритет”. І формула перегляду ще не готова.
Рішення про те, як саме враховуватиметься імпортний паритет, Україна прийме після консультацій з МВФ, Світовим банком і Європейським Енергоспівтовариством. Раніше в МВФ відзначили: ціна на газ для населення повинна дорівнювати ціні для імпортерів. Це питання залишається під пильною увагою Фонду.

Довідка Finance.ua:

  • Уряд продовжив спеціальні зобов’язання для “Нафтогазу України” до 1 серпня. Якби Кабмін не продовжив цю постанову, в Україні довелося б переглядати ціни на газ через те, що вступив би в силу інший документ – постанова від 22 березня 2017 року.
  • Поки ціна на газ для населення залишається на рівні 4,942 грн за кубометр. Відзначимо, ціна становить лише частину тарифу на газ – крім закупівельної ціни, в тариф закладено також податки і витрати на транспортування газу.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас