Порушують поголовно: як банки перевіряють гроші українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порушують поголовно: як банки перевіряють гроші українців

Кредит&Депозит
4407
Українські фінансисти тотально не виконують вимоги щодо фінансового моніторингу.
У 2017 році Нацбанк провів 47 перевірок банків у даному напрямку і 6 інспекцій небанківських фінустанов, і в кожному випадку знайшов порушення.
Про це йдеться в річному звіті НБУ за минулий рік, опублікованому на його офіційному сайті.
Примітно, що всі нацбанкові ревізії були плановими виїзними – тобто очікуваними, і до них мали готуватися. По фінмоніторингу регулятор не провів жодної позапланової перевірки.
Найчастіше чиновники писали тим, хто провинився, письмові попередження – в 37 випадках. Штрафи застосовували рідше – до 15 банків і 3 банківських фінустанов. Але суми були дуже солідними: загальна сума санкцій, накладених в 2017 р. на банки, склала 67,6 млн грн, на небанківські структури – 76,5 тис. грн.
Крім того, одному банку обмежили операції і ще в одному покарали топ-менеджера – офіційно заявили про його невідповідність чинному законодавству, і наполягли на відстороненні.
Як і раніше, головною проблемою фінансистів залишається виявлення публічних осіб з величезного числа своїх клієнтів, і адекватний моніторинг за їхніми операціями. Уже не перший рік банкіри безпосередньо і через профільну асоціацію просять чиновників створити єдину базу громадських діячів. Адже зараз вони змушені по крихтах збирати інформацію про них з самих різних джерел. Однак досі справа не зрушила з мертвої точки.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас