Скільки Україна отримає від приватизації-2018 – експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки Україна отримає від приватизації-2018 – експерт

Казна та Політика
243
В середині травня Кабінет Міністрів затвердив перелік держпідприємств для великої приватизації, включивши у нього 23 промислові об’єкти.
Нагадаємо, що зараз в список об’єктів великої приватизації входять такі об’єкти, як “Центренерго”, п’ять обленерго, Одеський припортовий завод, “Турбоатом”, Запорізький титано-магнієвий комбінат, Об’єднана гірничо-хімічна компанія та інші.
Початок приватизації планується на осінь цього року, а першим виставленим на торги об’єктом стане “Центренерго”.
Приватизація покликана забезпечити вливання коштів у вітчизняну економіку. Можливо, так би і було, але тільки плани на суми, які розраховують отримати від приватизації, не виконують навіть на третину.
Наприклад, минулого року було заплановано прибуток у розмірі 17,1 млрд грн, але вдалося отримати лише 3,4 млрд.
Роком раніше ситуація була ще гіршою: із заявлених 17,1 млрд грн отримали лише 188 млн грн. А в 2015 р. з 17 млрд було всього 151,1 млн доходу. На цей рік у державному бюджеті запланували дохід у розмірі 22,5 млрд грн.
“Минулого року план не був виконаний навіть на третину, а якщо подивитися два попередні роки, там він не був виконаний навіть на 1%. Це, звісно, відразу ж породило стійку думку, що Україна з одній їй відомих причин не хоче проводити приватизацію”, – розповідає Олег Устенко, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера.
В експертному середовищі відзначають, що отримати заплановані доходи не вдасться, достатньо просто подивитися на приватизації попередніх років.
“З самого початку був великий сумнів у тому, що ми отримаємо 22 млрд. А якщо ми подивимося на історію, де заявляли по 17 млрд, і жодного разу і близько не дійшли. Минулого року трохи краще було, і то, не за рахунок приватизації, а за рахунок придбання додаткових пакетів акцій і т. д. Думаю, що в цьому році не тільки 22 млрд, але навіть 5 млрд ми можемо не набрати. А це означає дірку в бюджеті. Минулого року випробували, як затикати дірку. Один із способів – це підняти прибутковість внутрішніх облігацій так, щоб до нас прийшли ще нерезиденти і швидко скупили короткострокові – на півроку – дохідні облігації”, – роз’яснює ситуацію Василь Юрчишин, директор економічних програм Центру Разумкова.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас