Медики придумали синтетичну кров, яка зможе два дні замінювати справжню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Медики придумали синтетичну кров, яка зможе два дні замінювати справжню

Технології&Авто
386
Доктор Пан спільно з доктором Алланом Доктором, професором педіатрії в Школі медицини Вашингтонського університету в Сент-Луїсі, представили продукт Erythromer, що являє собою синтетичний аналог людської крові. З його допомогою людина не помре від геморагічного шоку, поки її везуть в лікарню – кров зможе переносити кисень по організму людини до двох діб. Про це пише EnGadget.
Незважаючи на величезні успіхи невідкладної медичної допомоги за останні десятиліття, тільки в США 17 тис. осіб на рік помирають від геморагічного шоку. Більше того, кожен рік дефіцит запасів крові постійно збільшується. Криза розвивається не тільки в зв’язку з відсутністю кваліфікованих донорів крові, але і через небезпеку передачі інфекційних захворювань через кров. Крім того, часто кров необхідна хворому терміново, тоді як у невідкладної медичної допомоги просто немає таких ресурсів.
Виявилося, що створити відповідну заміну крові – дуже складно. На сьогоднішній день існують тільки два часткові замінники – рекомбінантний гемоглобін і перфторвуглеці (ПФВ), однак вони мають величезну кількість побічних ефектів, серед яких токсичність або пошкодження тканин.
Проект Erythromer – не замінник крові, а елемент для перенесення кисню з однієї частини людського організму в інший. З його допомогою людина буде жити, поки її не доставлять до лікарні.
Ерітромер – людський гемоглобін, отриманий у вигляді порошку. Його можна зберігати понад 6 місяців. При цьому існує дуже невеликий ризик того, що через цю речовину можна буде заразитися хворобами, що передаються через кров. При цьому спочатку Ерітромер розроблявся у військових цілях, однак тепер медики передбачають речовині поширення і в звичайному житті.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас