Трудова революція: поляки придумали, як довше залишати у себе заробітчан — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Трудова революція: поляки придумали, як довше залишати у себе заробітчан

Казна та Політика
3167
Не встигли українці оцінити зміни в польському трудовому законодавстві, які набрали чинності на початку року, як поляки знову почали вносити до нього правки. Які, до речі, неодмінно сподобаються нашим співвітчизникам, які мріють працювати в сусідній країні.
Змінюють схеми оплати
У Польщі вже діє спрощена система працевлаштування на підставі «Освядчень» (попередній трудовий договір, на підставі якого роботодавець пропонує працевлаштуватися у себе, а працівник погоджується приступити до роботи). На їх підставі можна було працювати до 6 місяців протягом календарного року. За новим законопроектом пропонується збільшити термін спрощеного працевлаштування з 6 місяців до 1 року.
Видача «Освядчень» для трудового мігранта безкоштовна. Уже зараз компанії-посередники в міжнародному працевлаштуванні змінюють схему оплати своїх послуг. Українські трудові мігранти не платять їм зовсім – всі витрати беруть на себе польські роботодавці, для яких підшукують персонал, кажуть експерти.
Крім цього, розглядається і варіант продовжити дію дозволу на роботу для іноземців.
«Це інша форма дозволу до допуску на ринок праці, вона більш формалізована і пов’язана з бюрократичною тяганиною. У новій редакції планують продовжити термін дії дозволу з 3 років до 5», – зазначив у бесіді з UBR.ua президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.
Один дозвіл на двох
Ще однією важливою новелою може стати видача одного дозволу на роботу на двох із подружжя. У майбутньому, якщо один із сімейної пари вже має схвалений дозвіл на роботу в Польщі, другому не потрібно буде подавати таку заявку. Правда, як на практиці буде реалізовано подібне нововведення, поки не уточнюється – всі деталі ноу-хау ще в процесі розробки.
Міністр інвестицій та розвитку Польщі Єжи Квесцинський запевняє, що ці зміни наберуть чинності вже в середині 2018 року. Найголовніше для польського уряду зараз – спростити працевлаштування іноземців з країн, які не входять до ЄС (Грузії, Білорусі, Вірменії, Росії, Молдови та України).
«Польські чиновники стурбовані тим, що в багатьох галузях спостерігається брак робочої сили. Навіть в маленьких населених пунктах, де ще недавно було безробіття, сьогодні бракує рук. Саме це і викликало необхідність залучати до роботи іноземців, створюючи для них більш сприятливі умови», – сказав нам СЕО компанії Befind & North – Ukraine Костянтин Рудницький.
Разом з тим, нова трудова ініціатива торкнеться не тільки українців. Поляки всерйоз придивляються до роботяг з Південно-Східної Азії, зокрема з Філіппін і В’єтнаму. Політики впевнені, що їх акліматизація в Європі пройде досить легко і комфортно.
Швидше за все, кажуть експерти, до зниження зарплат це не призведе, оскільки згідно із законом мігранти повинні отримувати стільки ж, скільки і поляки. Але є нюанси.
«Щорічно в Польщі законодавчо встановлюється розмір мінімальної зарплати на державному рівні – він не знизиться незалежно від кількості працівників. Все інше – як працівник домовиться з роботодавцем. Звичайно, теоретично, за законами ведення бізнесу, при збільшенні працівників на ринку праці, роботодавці можуть собі дозволити пропонувати їм меншу зарплату, але не нижче прийнятої мінімальної загальнодержавної», – зауважила в розмові з UBR.ua керівник відділу оформлення компанії ILC Poland Галина Нагорнюк.
Водночас, наплив трудових мігрантів з різних країн на тлі спрощення процесу працевлаштування може з часом призвести до зворотного ефекту. Досить показовим є приклад Литви, яка планує ввести квоти на деякі спеціальності з низькою кваліфікацією. При надлишку трудових мігрантів Польща може піти тим самим шляхом.
Що стосується українських заробітчан, то нові правила навряд чи викличуть хвилю трудової міграції. Швидше збільшиться термін перебування наших громадян у Польщі. Можливо, кажуть експерти, циркуляційна міграція почне скорочуватися і почне переходити в довгострокову.
«Як і раніше, найбільш дефіцитними залишаються різноробочі. Також шукають будівельників, працівників складів для упаковки, фасовки, сортування, співробітників промислових підприємств тощо», – розповів Костянтин Рудницький.
Активна трудова міграція до Польщі почалася ще 2014 році. І новими, полегшеними умовами скористаються в першу чергу ті, хто і раніше виїжджав на роботу.
«Згідно з даними Державної служби статистики, в Україні рівень безробіття серед економічно активного населення 9,5% або майже 1,7 млн ​​осіб. У нас великий резерв невикористаної робочої сили. Говорити про те, що всі виїдуть і нікому буде працювати, не варто, але те, що люди не готові працювати за мізерні зарплати – це очевидний факт», – зазначив нам Василь Воскобойник.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас