США попросили Саудівську Аравію збільшити видобуток нафти на 1 млн б/д - агентство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США попросили Саудівську Аравію збільшити видобуток нафти на 1 млн б/д - агентство

Енергетика
514
США попросили Саудівську Аравію і низку інших членів ОПЕК збільшити видобуток нафти приблизно на 1 млн барелів на добу, пише агентство Bloomberg з посиланням на джерела, знайомі з ситуацією.
Таке незвичайне прохання надійшло після того, як роздрібні ціни на бензин у США підскочили до найвищого за останні три роки рівня, а президент США Дональд Трамп в Twitter публічно висловив невдоволення політикою ОПЕК і зростаючими цінами на нафту.
Також це відбулося після рішення Вашингтона відновити санкції щодо експорту нафти Ірану, які раніше прибрали зі світового ринку близько 1 млн барелів нафти на добу.
“Хоча конгресмени США зазвичай критикували ОПЕК у часи високих цін на нафту, а уряд час від часу підштовхував картель видобувати більше, це незвично для Вашингтона – просити особливих збільшень видобутку, кажуть деякі джерела, які не бажали бути названими”, – зазначає агентство.
Невідомо точно, яким чином було здійснено це прохання. Воно обговорюволася в ході зустрічі кількох арабських нафтових міністрів, яка пройшла в минулі вихідні в столиці Кувейту, говорять джерела.
Заява, розміщена за підсумками зустрічі, обіцяла “гарантувати своєчасне забезпечення стабільних поставок нафти, щоб задовольняти зростаючий попит і компенсувати падіння в деяких регіонах світу”.
Саудівська Аравія і Росія минулого місяця запропонували поступове збільшення нафтовидобутку, хоча деякі члени групи поки що не дали згоди.
“Схоже, ОПЕК взялася за старе. Нафтові ціни штучно завищені і дуже сильно! Недобре і неприйнятно!” – говорилося в повідомленні Д. Трампа в Twitter, опублікованому в кінці квітня.
Міністр фінансів США Стівен Мнучін, пише Bloomberg, минулого місяця повідомив, що Вашингтон вів “різні бесіди з різними сторонами про різних учасників, які могли б бажати збільшити поставки нафти, щоб компенсувати вплив санкцій США на видобуток нафти Ірану.
Хоча С. Мнучін відмовився розкрити деталі, лише чотири країни з числа ОПЕК і їх союзників мають достатньо вільних потужностей, щоб знизити цей вплив: Саудівська Аравія, Росія, ОАЕ і Кувейт.
ОПЕК і низка країн не-ОПЕК, включаючи Росію, Мексику, Казахстан, наприкінці 2016 року домовилися знизити нафтовидобуток на 1,8 млн б/д, щоб збільшити ціни на нафту. Ціна нафти Brent зросла з $45 за барель, що передували угоді, до більш ніж $80 за барель в минулому місяці.
Таке незвичайне прохання надійшло після того, як роздрібні ціни на бензин у США підскочили до найвищого за останні три роки рівня, а президент США Дональд Трамп в Twitter публічно висловив невдоволення політикою ОПЕК і зростаючими цінами на нафту.
Саудівська Аравія і Росія в минулому місяці запропонували поступове збільшення нафтовидобутку, хоча деякі члени групи поки що не дали згоди.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас