НБУ розглядає два сценарії розвитку подій залежно від співпраці з МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ розглядає два сценарії розвитку подій залежно від співпраці з МВФ

Казна та Політика
801
Національний банк України розглядає два сценарії щодо монетарної політики, в залежності від того, отримає Україна черговий транш від МВФ, чи ні. Про це йдеться в оприлюдненому документі з чергове засідання Комітету з монетарної політики НБУ.
“Обговорюючи перспективи монетарної політики Національного банку, члени Комітету відзначили, що наразі можливі два різні сценарії розвитку подій. Те, який зі сценаріїв реалізується, залежить від прогресу в проведенні структурних реформ, необхідних для стійкого економічного розвитку, та подальшої співпраці з МВФ”, – йдеться у документі.
Зокрема, зазначається, що базовий сценарій передбачає отримання цього року траншу МВФ обсягом 2 млрд дол. та іншого пов’язаного фінансування.
За такого сценарію Нацбанк має продовжувати лібералізацію валютних обмежень, щоб підтримати економічний розвиток.
Однак, як ідеться у документі, більшість членів Комітету погодилися, що імовірність зниження облікової ставки до кінця поточного року є низькою.
Водночас, якщо не продовжиться фінансування як з боку МВФ, так й інших кредиторів, а також відбудеться гальмування реформ, то ситуація розвиватиметься за альтернативним сценарієм, зазначили у НБУ.
Зазначається, що у випадку посилення ризиків зростання інфляції, Нацбанк може вдатися до подальшого підвищення облікової ставки для повернення інфляції до цілі у середньостроковій перспективі.
Також регулятор може застосовувати інтервенції для згладжування курсових коливань.
У той же час НБУ продовжить дотримуватися режиму плаваючого курсоутворення і не протидіятиме фундаментальним тенденціям обмінного курсу.
Крім того, у НБУ не виключили, що може бути запроваджене, за умови альтернативного сценарію, введення валютних обмежень, однак є вкрай небажаним кроком і може розглядатися лише як засіб “останньої лінії оборони” при виникненні загроз для фінансової стабільності.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас