Іноземці скуповують в Україні квартири, щоб здавати їх нашим людям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іноземці скуповують в Україні квартири, щоб здавати їх нашим людям

Нерухомість
10369
Іноземцям сподобалися ціни на українські квартири, і вони взялися їх скуповувати. Зробили наступний крок на ринок нерухомості. Нещодавно консалтингова компанія Cushman&Wakefield повідомила про інтерес зарубіжних інвесторів до недооцінених українських офісів, складів і торговельних центрів. Втім, купівля квартир в принципі напрошувалася, тому, коли нерезиденти стали їх брати, ніхто не здивувався. Але ріелтори відразу уточнили — беруть найбільш ліквідне житло.
«Іноземці з цього року стали більше цікавитися українськими квартирами. Збільшилася кількість запитів і переглядів. Але поки що вони все ж таки більше орендують житло, придивляючись до потенційно цікавих об’єктів», — розповів UBR.ua голова правління Київського міського об’єднання Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України (АСН(р)У) Владислав Кулішенко.
Хто купує
Поки що частка таких покупців, за словами експертів, невелика — не більше ніж 3% від загальної кількості угод. Насамперед, це люди з українським корінням, іноземні бізнесмени або середній менеджмент іноземних компаній. Останні або самі купують житло, або роблять це за рахунок підприємства.
Ще одна нечисленна категорія покупців — іноземні студенти, які навчаються в технічних і медуніверситетах Києва, Харкова, Дніпра, Львова, Ужгорода та Одеси. Вони на час навчання купують невеликі квартири або житло з великою кількістю кімнат відразу на кілька людей.
Крім тих, кому на час роботи або навчання треба жити в Україні, стає все більше охочих отримувати інвестиційний дохід від купівлі квартири, яку можна здавати в оренду.
«Ціна оренди квартир зростає, а ціни на житло падають», — пояснив логіку президент Союзу фахівців з нерухомості України Віктор Несін.
Наприклад, за даними порталу Address.ua, середня ціна оренди квартири в Києві склала $567, що на 3,5% вище, ніж у лютому. Агентство нерухомості «Благовіст» повідомляє про зростання витрат на оренду в квітні відразу на 30%, на основі даних за 150 операціями, половина з яких припала на 1-2-кімнатні квартири.
При цьому, за словами віце-президента Ліги експертів України Андрія Гусельнікова, в минулому році ціни у валюті на квартири на вторинному ринку впали в середньому на 9%. В цьому році, можливо, буде спад на рівні 5%, якщо не буде форс-мажорів.
Однак збільшення кількості інвесторів з-за кордону стримується особливостями українського ринку нерухомості.
Що беруть
Максимальну вигоду дають інвестиції в будівництво на початковому етапі, коли квадратний метр може коштувати і $500, а на вторинному ринку Києва ціни стартують з $800 за середньою ціною понад $1 тис. Але тут дуже високі ризики, пов’язані зі строками здачі об’єкта і необхідністю робити ремонт в порожній “коробці”.
«Мінімально — це $200 за кв. м, а середня ціна $400. Плюс в новобудовах, як правило, більші площі квартир, що впливає на загальний кошторис. Що в результаті робить нове житло порівнянним за ціною з пропозицією на вторинному ринку», — зазначив Несін.
За словами експертів, в останні роки відзначається підвищений попит на відносно нове житло (не старше 10 років), бо у старого житлового фонду вичерпується експлуатаційний ресурс.
Більш старе житло (хрущовки і інші будинки радянської побудови) беруть в основному приїжджі (щоб відносно дешево закріпитися в столиці) або кияни, яким треба розселитися з однієї великої квартири в кілька квартир поменше.
«В основному старі квартири беруть люди середніх років. Ті, кому до 30 років, хочуть нове», — уточнив Владислав Кулішенко.
За словами голови правління Спілки консультантів з нерухомості Івана Кудояра, покупці старої вторинки — це особливий контингент. По-перше, ті, хто боїться скандалів із забудовником (типу Войцеховського). По-друге, вони вірять, що старе житло будували краще, ніж зараз. Зрозуміло, йдеться не про панельні хрущовки.
«Наприклад, сталінки користуються популярністю у деяких іноземців. Але тільки ті, що розташовані в центрі Києва. Бо цей актив можна здати або продати дорожче», — зауважив Кудояр.
Ще більший інтерес викликають дореволюційні будинки після реконструкції. Але іноземці не розуміють звичок наших людей, наприклад, відгороджувати тамбури і складати там речі.
«У нас був випадок, коли іноземці, які потребують простору, готові були купити обидві квартири, що виходять в спільний тамбур, щоб прибрати звідти шафи і ящики для взуття. Але другий господар квартири не погодився, бо він її здає орендарям», — розповів Владислав Кулішенко.
Крім того, для них головною складністю є необхідність подвійної конвертації валюти: спочатку в гривню для оформлення купівлі за безготівковим розрахунком (на спеціально відкритому рахунку), а потім — назад в долари або євро, бо на вторинному ринку 99% продавців житла вимагають валюту, а не гривню.
Ще експерти виділяють кілька тенденцій на вторинному ринку житла:
стало продаватися менше об’єктів;
з’явився попит на невеликі двокімнатні квартири за ціною приблизно $40 тис.
беруть квартири на більш високих поверхах, щоб бути подалі від пилу і смогу плюс по можливості забезпечити гарний вид. Наприклад, за вид на річку готові платити на 10% дорожче.
При цьому квартира, яку виставляють, наприклад, за $30 тис., реально продається на 5-10% дешевше. А в елітному сегменті знижки можуть досягати і 15-20%. Приблизно стільки ж можуть скинути, якщо потрібно продати житло швидко.
За словами Віктора Несіна, зараз на ринку час покупця, який фактично порівнює знижки при підборі квартири в одній ціновій категорії. Але насамперед оцінюється не ціна, а місце, де потім підбирається житло в рамках наявного бюджету.
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас