Щорічно від домашнього насильства Україна втрачає 5 млрд грн - Ірина Луценко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Щорічно від домашнього насильства Україна втрачає 5 млрд грн - Ірина Луценко

Фондовий ринок
733
Вирішення проблеми домашнього насильства дозволить створити рівні умови для життя всіх громадян і отримати позитивні економічні наслідки.
Про це на Форумі з впровадження нових механізмів протидії домашньому насильству в Вінниці заявила народний депутат Ірина Луценко, повідомляє її прес-служба.
“Динаміка звернень до поліції жертв і свідків насильства в сім’ї зростає від 120 до 165 тис на рік. І це тільки ті, хто наважився звернутися в поліцію. Щорічно від домашнього насильства помирає 1,5 тис жінок, жертвами і свідками стають 3 млн дітей. діти принесуть ці проблеми в соціум, адже фактично приречені на роль або жертви, або кривдника”, – зазначила Ірина Луценко.
Вона підкреслила, що домашнє насильство провокує інші проблеми, з якими потім стикається суспільство і держава: жебрацтво, проституцію, торгівлю людьми.
На подолання наслідків домашнього насильства держава щорічно витрачає 5 млрд грн.
“В кінці минулого року ми прийняли закони щодо протидії домашньому насильству та криміналізації таких злочинів. Досвід показує, що жодне відомство або служба не зможе подолати цю проблему самостійно. Тому зараз на базі Міністерства соціальної політики створюються положення про те, як крок за кроком буде виконуватися закон. Що робити медику, якщо він бачить нетипові синці або переломи, як діяти вчителю або шкільному психологу, що роблять поліція і органи місцевого самоврядування”, – розповіла учасникам Форуму народний депутат.
Важливою частиною нового законодавства є обов’язкова робота з кривдниками.
Для них передбачені корекційні програми: “Закон прописує профілактику і виховання кривдника, поки його поведінка не зміниться. Криміналізація домашнього насильства не означає, що всі відразу сідають у в’язницю, ні. У законі прописано низку заходів для того, щоб вивести кривдника з такої моделі поведінки”.
За словами Ірини Луценко, нове законодавство і активна робота з його імплементації докорінно міняють філософію ставлення до проблеми насильства в сім’ї.
“Чомусь вважалося, що домашнє насильство – це тільки проблема чоловіка і жінки. Зачинили двері – і ніхто не має до цього стосунку. Ні поліція, ні суди, ні сусіди, ні влада – розбирайтеся між собою. Але тепер ставлення держави змінилося, ми вводимо нульову толерантність до насильства в сім’ї. Це означає, що кожен громадянин, незалежно від того, де він знаходиться – на роботі, на вулиці, вдома – має право на захист”, – підкреслила Ірина Луценко.

Довідка Finance.ua:

  • Закон про запобігання та протидію домашньому насильству був прийнятий Верховною Радою 7 грудня 2017 року і вже набрав чинності.
  • Закон про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству над жінками та домашньому насильству і боротьбу з цими явищами прийнятий 6 грудня 2017, набирає чинності з січня 2019 року.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас