Ключові джерела ризику для фінансової системи України (опитування НБУ) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ключові джерела ризику для фінансової системи України (опитування НБУ)

Казна та Політика
655
Ключовими джерелами ризику для фінансової системи України є корупція, діяльність правоохоронних органів і судова система, свідчать дані опитування Національного банку України.
У числі найбільших джерел нестабільності респонденти також відзначили політичну і соціальну ситуацію в країні, стан співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями, стан захисту прав кредиторів та інвесторів, а також шахрайство і кібернетичну небезпеку.
Загальний рівень ризику у фінансовому секторі України респонденти вважають середнім (48%) або високим (43%), і лише 9% – низьким.
Результати опитування також показали, що більшість респондентів вважає нинішній стан фінансового сектору України задовільним (64% всіх відповідей).
Водночас частка респондентів, які вважають стан поганим (23% опитаних), дещо вища, ніж частка оптимістів (14%), додає Нацбанк.
Тим часом майже половина опитаних вказала на поліпшення стану фінансового сектору за останні шість місяців, хоча 10% вважають, що він погіршився. 35% респондентів також вважають, що і в наступні півроку стан фінсектору буде поліпшуватися, хоча 13% опитаних дотримуються протилежної думки.
Крім того, майже половина респондентів не бачить змін у стані фінансового сектору і не чекає їх найближчим часом.
Нацбанк уточнює, що в першому опитуванні “Про системні ризики фінансового сектору”, проведеному в травні 2018 року, взяли участь 23 респонденти з найбільшою часткою ринку (15 банків, чотири страхові та чотири інвестиційні компанії).
У вибірку респондентів потрапили також юридичні особи, які перебувають під санкціями. Якщо серед лідерів ринку є кілька представників однієї фінансової групи, анкету надсилали одному з них.
Результати наступного відповідного опитування будуть опубліковані в листопаді 2018 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас