Андрій Усенко: перспективи blockchain для бізнесу і української економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Андрій Усенко: перспективи blockchain для бізнесу і української економіки

Фінтех і Картки
1173
За сприятливих умов блокчейн як бізнес для української економіки може, поряд з ІТ сектором, відкрити «зелений коридор» для залучення фінансування в національну економіку.
Однак використовувати його масштабно в Україні поки не поспішають, оскільки, на думку багатьох експертів, в разі колапсу цієї технології реалізовані ризики можуть виявитися багато істотнішими від отриманих переваг.
На тлі ослабленої економіки країни і непристосованого регулювання валютного і фінансового ринків блокчейн-проекти, пов’язані з українськими ініціаторами, залучили в 2017 році (за різними джерелами) понад $100 млн за допомогою ICO (прим. Initial Coin Offering, або первинне розміщення криптовалютних токенів – авт.).
Водночас останнє успішне IPO (прим. Initial Public Offering, або первинне публічне розміщення акцій – авт.) українська компанія провела в 2013 році.
Для порівняння, в світі в 2017 році завдяки IPO було залучено близько $190 млрд, що в 31 раз перевищує обсяг коштів, зібраних за допомогою ICO (близько $6,1 млрд).
Однак в майбутньому, при відсутності адекватного держрегулювання ринку і стимулювання його розвитку, Україна ризикує залишитися постачальником блокчейн-стартапів для інших юрисдикцій, наприклад для Мальти, Литви, Канади або навіть Білорусії.
Можна припустити, що технологіям блокчейн, як і ринку цінних паперів доведеться пройти через «темні часи». Для прикладу можна згадати одну з найбільших афер США, пов’язану з американською компанією Prudential-Bache, яка в 80-90-х роках минулого століття отримала близько $8 млрд шляхом продажу сміттєвих цінних паперів за завищеною вартістю.
Інший аналогічний прецедент – історія найбільшого позабіржового брокера кінця минулого століття Stratton Oakmont, який через схему «pump and dump» (прим. «накачування і скидання», схема шахрайства з використанням цінних паперів – авт.) роздував вартість цінних паперів, потім продаючи їх.
В якості непрямого підтвердження такого сценарію розвитку подій є намір найбільших ініціаторів ICO здійснювати розміщення в регульованому середовищі.
Наприклад, Telegram планує провести ICO відповідно до вимог FINMA (прим. https://www.finma.ch/, незалежний регулятор фінансових ринків Швейцарії) і SEC (прим. Securities and Exchange Commission, або Комісія Державної адміністрації США з цінних паперів і бірж). При цьому навіть якщо в результаті публічного ICO Telegram не відбудуться, завдяки попередньому продажу проект вже зібрав близько $1,7 млрд.
Блокчейн спровокував трансформацію фінансового сектора і вже навряд чи зникне з ринку. Серед 100 найбільших фінтех-компаній 32 займаються кредитуванням, 21 компанія здійснює перекази грошових коштів (див. дослідження KPMG Fintech100 за 2017 рік – авт.).
Ці сегменти традиційно належали традиційним банківським установам. Ще 4 компанії займаються технологією блокчейн і криптовалютами: Circle, Coinbase, Xapo, IbanFirst.
При цьому частина цих компаній вже стали так званими «єдинорогами», до яких відносять компанії і стартапи вартістю понад $1 млрд. Зокрема, залучення компанією Circle у травні 2017 року $110 млн вказує на оцінку її капіталізації на рівні $3 млрд, що досить помітно для компанії, яка була заснована в 2013 році.
Варто зазначити, що стрімкий розвиток технології блокчейн і криптовалют пов’язаний не тільки з високим попитом (в тому числі спекулятивним) і бажанням учасників ринку уникнути залежності від фізичної інфраструктури. Однією з передумов стала та сама згадана вище відсутність регулювання цього ринку.
Сам факт відсутності встановлених правил гри, безумовно, істотно підвищує ризики для потенційних інвесторів. Але будь-яка інвестиція обов’язково має дві складові: ризик і винагороду за нього.
Таким чином, основне завдання, яке стоїть перед потенційним інвестором – оцінити всі можливі ризики проекту за так званою «білою книгою» (прим. White paper, аналог проспекту емісії при IPO) і отримати розуміння суті проекту.
Примітно те, що часу вчитися розуміти і передбачати появу нових подібних проектів для раннього інвестування залишається все менше, позаяк блокчейн швидко проникає в різні сектори економіки.
Наприклад, вже сьогодні блокчейн проникає в логістику. Очікується, що впровадження блокчейну дозволить істотно знизити часові витрати на обробку документів на всіх ділянках ланцюжка доставки, включаючи митні процедури, дозволить прозоро і швидко отримувати відомості про рух та місцезнаходження товару в будь-який момент часу.
Технологія має відмінні перспективи застосування, як мінімум, в тих сегментах, де використовується значний обсяг даних, де є необхідність ведення реєстрів, де здійснюється обмін даними між багатьма учасниками.
Андрій Усенко, менеджер відділу інвестицій та ринків капіталу KPMG в Україні
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас