"Газпром" стверджує: стороння особа втрутилася в процес прийняття рішення арбітражу, де програно $4,7 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" стверджує: стороння особа втрутилася в процес прийняття рішення арбітражу, де програно $4,7 млрд

Енергетика
982
У процес прийняття рішення Стокгольмського арбітражу, що присудив виплату “Газпромом” “Нафтогазу України” штрафу в $4,7 млрд, втрутилася стороння особа, стверджує російська компанія.
У понеділок “Газпром” направив до апеляційного суду округу Свеа заяву про повне скасування рішення Стокгольмського арбітражу щодо спору між “Газпромом” і “Нафтогазом України” за транзитним контрактом.
“Додаткове вивчення тексту рішення з залученням всесвітньо визнаного експерта-лінгвіста показало, що значна частина арбітражного рішення написана не арбітрами, а іншою особою. Очевидно, що ніхто не має права підміняти арбітрів. Безпосереднє винесення рішення арбітрами має надзвичайно високе значення для сторін спору, і втручання сторонніх людей в процес винесення рішення є грубим порушенням арбітражної угоди”, – стверджує “Газпром”.
Стокгольмський арбітраж 22 грудня 2017 року прийняв остаточне рішення щодо спору між “Газпромом” і “Нафтогазом України” за контрактом на поставку газу, а 28 лютого 2018 року – рішення за контрактом на транзит газу через територію України. Зі свого боку “Газпром” звернувся в апеляційний суд округу Свеа з заявами про оскарження і часткове скасування проміжного рішення за контрактом на поставку, а також остаточних рішень за контрактами на поставку і транзит.
Як повідомлялося, “Нафтогаз” в арбітражі хотів витребувати від “Газпрому” близько $16 млрд, перегляду тарифів, розблокування віртуального реверсу і можливість оформлення транзитного контракту на іншого оператора.
Контракт на транзит між “Нафтогазом” і “Газпромом” діє на період 2009-2019 рр. Згідно з документом “Газпром” повинен щорічно передавати не менше 110 млрд куб. м газу для його транзиту по території України, водночас чинна версія контракту не передбачає будь-яких штрафів за менші обсяги.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас