Друга пенсія і новий "податок": як в Україні втілять реформу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Друга пенсія і новий "податок": як в Україні втілять реформу

Казна та Політика
4169
В Україні вже в наступному році можуть запустити накопичувальний рівень пенсійної системи. Гроші будуть акумулювати на спеціальних рахунках, а скористатися ними можна буде при досягненні пенсійного віку. Рішення про те, кому довірять заощадження, ще не прийняли. Однак ряд міжнародних партнерів, в тому числі і Світовий банк, вважають, що запускати в Україні другий рівень пенсійної системи – рано. А заощадження можуть знецінитися через зростання цін.
Про ризики другого рівня пенсійної системи
Пенсійний фонд збирає гроші з працюючих, а потім відразу роздає їх пенсіонерам. Обслуговування самого Фонду обходиться в 1% від його бюджету, а ризиків втратити гроші фактично немає. У накопичувальних фондах ситуація інша. Тут потрібно не просто зібрати гроші, а й зберігати їх протягом десятиліть. В ідеалі заробіток повинен покрити інфляцію і принести прибуток.
Як розрахувала Національна комісія з цінних паперів, якщо щомісяця відкладати з зарплати 7%, то на пенсії можна буде отримати виплату розміром 10,2% від останньої зарплати. Якщо збирати 10% – виплата досягне 14,6%.
Як вже раніше повідомлялось, на накопичувальні пенсії доведеться додатково платити “податок” з зарплати. За різними оцінками він може коливатися від 2% до 7%. Крім того, паралельно буде працювати і солідарний рівень. Тобто платити доведеться відразу в два фонди. аАле і в старості можна буде отримувати дві пенсії.
До ідеї ввести в Україні накопичувальний рівень обережно ставляться і в МВФ, і у Світовому банку. Проблем кілька: фондовий ринок розвинений слабо, тому зберегти гроші буде складно, в країні висока інфляція, а якщо держава візьме на себе гарантії, то в результаті витрати на бюджет можуть збільшитися.
“Ризики в накопичувальній системі є. У Пенсійному фонді, який у нас є зараз, гроші прийшли, і їх відразу виплатили. Менше можливостей, щоб вони пішли не туди. У накопичувальній системі все набагато складніше, там набагато більше учасників, гравців ринку”, – розповіла в ефірі ObozTV старший науковий співробітник Інституту демографії та соцдосліджень Лідія Ткаченко.
Куди витрачати заощадження
Щоб пенсійні заощадження не “з’їла” інфляція, їх потрібно інвестувати. І зараз вкладати гроші в Україні можна тільки в держоблігації (фактично давати в борг державі), розповідає керівник департаменту аналітики Сoncorde Capital Олександр Паращій. Але якщо з’являться гроші і запит на акції, то будуть і пропозиції. “Поки умов для накопичувальної системи немає. Для повноцінного функціонування такої системи потрібні не тільки інструменти, більш жорстке регулювання ринку і інфраструктура, а й довіра. Довіра вкладників до фондів (а у них поки і до банків довіра не надто велика), довіра до урядових цінних паперів”, – розповідає Паращій.
Водночас старший аналітик FOREX CLUB Андрій Шевчишин з таким твердженням не погоджується. Експерт впевнений, що і зараз на внутрішньому ринку досить інструментів для роботи. “Більше того, нові законодавчі ініціативи можуть їх розширити, і зробити відкритим доступ не тільки до внутрішніх інвестицій, а й зовнішнім”, – пояснює аналітик.
Головна ж проблема – в Україні залишається низьким рівень фінансової грамотності, в фондові активи, облігації, дорогоцінні метали, корпоративні фонди гроші практично не інвестують. Хоча український фондовий ринок за останній час виріс майже на 30%.
А ось аналітики “Альпарі” дійшли висновку, що для роботи пенсійного фонду достатньо інвестувати в український держборг. При цьому можна отримувати до 8% річних, якщо інфляція, як планує уряд, опуститься до 5%, то прибутку вистачить на компенсацію зростання цін і заробіток. “Деякі папери з нашого боргу прив’язані під долар, в зв’язку з чим можна в більшій мірі покрити інфляцію. Таким чином, фонд може дозволяти формувати + 3-5% понад інфляцію протягом року, що є досить хорошим показником”, – упевнений аналітик Максим Пархоменко.
Крім того, до запуску накопичувального фонду Кабінет міністрів повинен підготувати, презентувати, а парламент – прийняти остаточну модель накопичувального рівня. Це може бути централізована система, при якій всі гроші акумулюються в одного державному накопичувальному фонді, або українці зможуть самостійно вибрати приватний фонд і довірити йому заощадження. Головна ідея – внески будуть обов’язкові для всіх працюючих (крім тих, хто незабаром досягне пенсійного віку), а друга пенсія повинна забезпечити гідну старість українців.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас