Українців зобов’язали встановити лічильники до кінця літа (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українців зобов’язали встановити лічильники до кінця літа (інфографіка)

Казна та Політика
8619
В Україні до кінця літа 2018 року повинні встановити лічильники на тепло в усіх будинках, а до кінця літа наступного року – на гарячу і холодну воду. Також кілька років є на те, щоб поставити лічильники на газ. Відповідні терміни прописані в уже прийнятих законах про комерційний облік комунальних послуг і ринок газу. У деяких містах, наприклад у Києві, лічильники стоять практично в кожній багатоповерхівці. А ось у регіонах ситуація гірша. Платити за прилади обліку повинні прості українці, а витрати на них закладають у тарифи.
Кілька днів тому Кабінет Міністрів скоротив норматив на газ з 5 до 4,5 кубометру на квадратний метр житла. Про те, що нормативи необхідно переглядати, неодноразово писали. З цим твердженням погоджуються і учасники ринку, і міжнародні партнери, і навіть уряд. В середньому українці витрачають на опалення одного квадратного метра вдвічі менше “норми”. Ще кілька років тому на один квадратний метр виділяли 11 кубів газу! Реальне споживання було в рази меншим, проте визначити це було неможливо.
Лічильники на тепло і газ активно почали встановлювати лише після різкого зростання тарифу. До цього українці платили за обсяги, які насправді не споживали, але за низькими цінами. Уже у 2021 році лічильники на блакитне паливо мають стояти в кожній квартирі та будинку.
Лічильники на тепло повинні стояти в кожному будинку вже за кілька місяців. А влітку 2019-го закінчується час для встановлення лічильників на воду.
Важливо при цьому зазначити, що лічильники на воду і тепло повинні встановити на багатоквартирний будинок, а газові лічильники – в кожну квартиру. Всі ці витрати вже закладені у тарифах (інвестиційна програма). Такі нововведення дозволять не тільки дізнатися, скільки насправді витрачають українці, а й економити. Менше витрачаєш – менше платиш.
Відповідно до прийнятого закону про комерційний облік комунальних послуг, платіжки за тепло і воду мають формувати на основі показників будинкових лічильників. А ось із газом погоджуватися на один прилад обліку для всіх не можна. Припустимо, що в будинку є 20 квартир. У кожній зареєстрована одна людина. Якщо будинковий лічильник газу покаже, що всі квартири використали 200 кубів, то кожному доведеться заплатити за 10 кубометрів. Однак в одній з квартир замість прописаної однієї людину можуть жити троє людей, а інша – порожня. Незважаючи на це, обидві квартири мають платити однаково.
Таким чином, платити доведеться за газ, який використовували сусіди. У цій ситуації українців захищає закон. Погоджуватися на встановлення одного приладу обліку на всіх не варто, а компанія-постачальник зобов’язана в кожній квартирі поставити лічильник.
Будинковий лічильник на тепло найчастіше дозволяє скоротити суми у платіжках. Згідно зі статистикою, в багатоповерхівках без лічильників за опалення платять приблизно на 30% більше, ніж у будинках з лічильниками.

Довідка Finance.ua

  • За порушення нових правил загрожують великі штрафи. Якщо забудовники здали будинок без приладів обліку – штраф у розмірі 44 прожиткові мінімуми (більше 44 тис. грн).
  • Якщо не пустити перевіряльника до будинкового лічильника – штраф більше 34 тис. грн і такий самий штраф за пропуск перевірки лічильника.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас