Кому доведеться повернути субсидію державі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кому доведеться повернути субсидію державі

Казна та Політика
6219
В урядовій постанові перерахували випадки, коли повернути доведеться навіть витрачену субсидію. Це стосується сімей, які приховали реальні доходи.
Перерахунок заощаджених субсидій відбуватиметься автоматично. Власні кошти повертати не доведеться. Щоправда, це не стосується тих, хто помилився в декларації як мінімум на 170 грн, якщо соцінспектор під час обстеження матеріально-побутових умов життя знайшов порушення. Субсидіантам із газовим або електричним опаленням можуть повернути 100 кубів газу (близько 700 грн) або 150 кВт*год електроенергії (174 грн).
Українці з субсидією платять за комунальні послуги фіксований відсоток від власного доходу. Невикористану субсидію можуть перенести на наступний місяць, за підсумками сезону – списати. Ця система не стимулює економити. Наприклад, у Кіровоградській області споживачі з субсидіями спалили газу вдвічі більше, ніж без.
Бюджет субсидій вже становить понад 70 млрд грн. Водночас чимало українців не використовують той обсяг комунальних послуг, який передбачений субсидіями. Тому Кабмін прийняв рішення скоротити норматив на газ – з 5 до 4,5 кубометра за квадрат.
Крім того, згодом планують монетизувати пільги. Тобто платити субсидію живими грішми. Зараз невикористані знижки повертають до бюджету. Минулого року це було 8,2 млрд грн. Цього – чекають суму понад 10 млрд грн.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас