Фондовий ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовий ринок

Фондовий ринок
312
24-28 листопада 2003 року
Минулий тиждень був ключовим для фондового ринку, оскільки в четвер, 27 листопада, у Верховній Раді 234-а голосами прийнятий у другому читанні законопроект про державний бюджет України на наступний рік. Основні параметри бюджету наступні. Доходи держбюджету склали 60,7 млрд. гривень, витрати - 64 млрд. гривень. Прийнятий дефіцит - 3,4 млрд. гривень. Серед захищених статей бюджету, що приємно відзначити для усіх власників ОВДП і українських євробондів, знаходиться стаття виплат відсотків по державних боргах. Приміром, торік на обслуговування державного боргу в бюджеті було закладено 3,9 млрд. гривень, а виконана ця стаття бюджету дефакто була тільки на 72,6%. По внутрішньому боргу обслуговування було виконано на 69,9%, а по зовнішньому - на 73,4% плану. У зв'язку з цими обставинами природно, що уряд намагається всіма можливими способами підвищити інвестиційну привабливість інструментів, що обслуговують державний борг. Мінфіну, незважаючи на всі заяви про відсутність поточної необхідності в додаткових коштах від розміщення на первинному ринку ОВДП, усе-таки потрібно мати серйозний фінансовий плацдарм на випадок виникнення первинного дефіциту бюджетних коштів. У даний момент первинний ринок ОВДП практично не працює, а до настання наступного бюджетного року залишається не так багато часу. Останні аукціони по розміщенню ОВДП листопада показали, що банки як і раніше воліють працювати винятково з «короткими» облігаціями, нехай навіть і по найнижчих ставках. Наприклад, на 128 аукціоні були продані 10 тис. тримісячних держоблігацій із прибутковістю 5% річних. Така низька прибутковість ОВДП особливо дивна, якщо врахувати, що не міжбанку в другій половині листопада ставки по кредитах overnight у гривні доходили до 50%. Очевидно, що Мінфін як і раніше використовує адміністративний ресурс для цілей розміщення ОВДП на первинному ринку. У будь-якому випадку, головному фінансовому відомству країни слід буде проробити великий обсяг роботи, щоб ринок заробив. Крім того, істотний потенціал у справі підвищення ефективності керування державним боргом полягає в оптимізації структури боргу за часом погашення. Як показують, наші розрахунки, виконані за даними Мінфіну про структуру боргу станом на 31.10.2003 року, середній термін до погашення державного боргу по ОВДП складає не більш 3,5 років. Це досить низький показник, з яким не варто миритися, а варто працювати над його істотним підвищенням.
Корпоративний сегмент фондового ринку України природно також стосуються проблеми сфери державних фінансів. Держава, незважаючи на саму тривалу за часом у світі приватизацію, залишається головним суб'єктом ринкових відносин в Україні. Від державної політики в сфері приватизації, керування держвласністю, а також бюджетних витрат залежить ефективне рішення цілого ряду першорядних соціально-економічних задач. Що стосується бюджету 2004 року, то його головна особливість - чотириразове підвищення бюджетних витрат на підтримку вугільної галузі. Звичайно ж, просто необхідно враховувати нестатки головного промислового центра країни, соціальні інтереси трудящих цього регіону. Можна також зрозуміти бажання донецьких провести популістські рішення в переддень президентських виборів. Однак якщо відкинути всі соціальні і політичні проблеми, то економічна неефективність цього кроку видна неозброєним оком.
Українське вугілля вже давно неконкурентоспроможне не тільки на зовнішньому, але і на внутрішньому ринку. Доцільність його видобутку визначається винятково дармовою робочою силою, що експлуатують у «ринковій» Україні самими жорстокими методами, часто, ціною людських життів. Питання підтримки вугільної галузі настільки заполітизоване, що в уряді ніхто вже і не задумується, яку вигоду Україні може принести це рішення. З суб'єктивної думки автора, цих рядків, віддача від розтрати 4,5 млрд. коштів платників податків і в середньостроковій, і в довгостроковій перспективі буде нульова.
За матеріалами: Швабій Костянтин
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас