В НБУ назвали реальну причину банківської кризи в 2014-2017 роках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В НБУ назвали реальну причину банківської кризи в 2014-2017 роках

Кредит&Депозит
2825
Реальною причиною пережитої банківської кризи в 2014-2017 роках, в результаті якої з ринку пішло 97 банків, стала відсутність у фінустановах стандартів корпоративного управління.
Про це заявила заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова, виступаючи на конференції про корпоративне управління.
Вона нагадала, що з 2014 року з ринку було виведено 97 банків через проблеми з капіталом, недостатню ліквідність, порушення з фінмоніторингу, непрозору структуру власності, анексію Криму.
«Якщо говорити про сутність, а не формальні причини, то ми можемо впевнено стверджувати, що основною причиною банківської кризи була відсутність відповідних стандартів корпоративного управління», – сказала Рожкова.
За її словами, серед тих банків, що залишилися на ринку, найбільше наближені до міжнародних стандартів корпоративного управління дочірні структури іноземних банківських груп, на які припадає близько 30% активів банківської системи, в той час як інші банки, включаючи державні, далекі від цих стандартів.
Серед типових проблем у корпоративному управлінні українських банків Рожкова назвала невизначеність стратегії і абстрактність бізнес-моделі, зосередження на обслуговуванні пов’язаних осіб, низьку якість керівного персоналу та відсутність незалежної наглядової ради, конфлікт інтересів у керівництві, неадекватну систему оцінки ризиків і формальний внутрішній контроль.
«Банки при такому підході до корпоративного управління не мають взагалі майбутнього. Вони не можуть конкурувати, не можуть розвиватися, надавати якісні послуги. Вони використовують неринкові методи конкуренції. Це все в нормальній якісній економіці не може працювати. Банківська спільнота буде виштовхувати таких гравців з ринку, і врешті-решт втрат зазнає власник», – підкреслила заступник голови НБУ.
Серед методів стимулювання банків до покращення корпоративного управління Рожкова, крім змін у законодавство, назвала впровадження ризик-орієнтованого підходу нагляду за банками, в рамках якого регулятор при недоліках в управлінні банку буде присвоювати високий ризик і здійснювати більш ретельний нагляд.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас