На МКС може з'явитися лазер для знищення космічного сміття — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На МКС може з'явитися лазер для знищення космічного сміття

Технології&Авто
346
Інженери РАН розробляють лазерну установку для знищення космічного сміття. Планується, що лазер буде встановлений на Міжнародну космічну станцію (МКС), пише РІА «Новости» з посиланням на члена-кореспондента РАН Бориса Шустова.
Планується, що сміття буде розсіюватися на мільйони дрібних металевих частинок — їх розмір не буде загрозою для обшивки МКС. При цьому на сьогоднішній день для роботи такого пристрою необхідна вся енергія, яка виробляється на станції, тому розробники мають намір знизити її енерговитратність на 95%.
На початку року китайські вчені провели багаторазові комп’ютерні симуляції роботи космічного лазера, який повинен розщепити великі шматки космічного сміття на менші. При цьому на сьогоднішній день це просто теорія, розробки для будівництва лазера на супутнику навіть не ведуться.
У 2019 році сінгапурський стартап Astroscale випробує перші супутники для прибирання на навколоземній орбіті. Супутники за допомогою магніту будуть притягати до себе космічне сміття, а потім згорять в атмосфері.
Нещодавно SpaceX запустила до МКС апарат RemoveDEBRIS, який буде ловити сміття за допомогою гарпуна та сітки. У травні 2018 року інженери почнуть перші випробування пристрою в космосі, для цього будуть спеціально випущені у відкритий космос кілька об’єктів, які RemoveDEBRIS повинен зловити.
На сьогоднішній день на орбіті Землі знаходяться понад 750 тис. об’єктів космічного сміття діаметром більше ніж 1 см, що рухаються зі швидкістю понад 28 тис. км/год. В основному це різні залишки ракет або шатлів — починаючи від величезних розгінних блоків, закінчуючи маленькими болтами і гайками.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас