Заробітчани зможуть не платити компаніям з працевлаштування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заробітчани зможуть не платити компаніям з працевлаштування

Казна та Політика
793
Минулого тижня нардепи прийняли за основу проект закону № 6275-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном».
Документ доволі суперечливий і неоднозначний, він піддавався масованій критиці з боку експертів і громадськості ще в процесі обговорення.
Не залишиться легальних посередників
Автори проекту стверджують, що його норми покликані захистити права трудових мігрантів і будуть перешкоджати торгівлі людьми.
Щось дуже схоже прописував наприкінці лютого цього року Кабмін, затверджуючи правила ліцензування трудових посередників. Ключовий же тренд прийнятого законопроекту – посилення моніторингу господарської діяльності компаній, які є посередниками у працевлаштуванні за кордоном та посилення відповідальності за порушення законодавства в даній сфері.
На перший погляд це має стати проривом у проголошеній боротьби з нелегальними компаніями-посередниками. Але не все так однозначно, кажуть експерти. На практиці передбачена законопроектом зарегульованість може створювати додаткові бар’єри для легального бізнесу.
«Постанова Кабміну – це ліцензійні умови, на підставі яких здійснюють свою діяльність компанії посередники. А законопроект розширює сферу відповідальності і вносить зміни в низку інших законів, що призведе до серйозної зарегульованості цієї сфери бізнесу», – зауважив у розмові з UBR.ua голова Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.
З тим, що подібними умовами держава ускладнює ведення посередницького бізнесу в працевлаштуванні за кордоном, згодні і юристи. Перспектива не радісна, з огляду на те, що ринок таких послуг в Україні і так здебільшого в тіні, а сервісом легальних компаній користується не так багато претендентів.
«Таким чином чиновники надають «сірим» посередникам можливість заволодіти ринком», – підмітила в розмові з UBR.ua радник АТ «ЮФ «Василь Кисіль і Партнери» Валерія Савчук.
Заборонять брати гроші
Законопроект посилює контроль за роботою фірм-посередників і істотно розширить повноваження перевіряючих органів. А якщо є необхідність спілкування з контролюючими органами, значить, виникає і проблема корупції, вважають експерти.
Зокрема, Мінсоцполітики буде стежити за дотриманням компаніями-посередниками ліцензійних умов, а за результатами перевірок зможе складати протоколи про відповідні адмінправопорушення.
Держпраці в свою чергу отримає право звертатися до суду для призупинення госпдіяльності компаній, що діють без ліцензії.
«Крім того, законопроектом паралельно з адміністративною відповідальністю за порушення ліцензійних умов передбачаються фінансові санкції, розмір яких складе 10 мінімальних зарплат (на сьогодні, це майже 40 тис. грн.)», – додала Валерія Савчук.
Зараз посередники беруть за свої послуги від $100 до $300 за працевлаштування, але в більшості випадків роблять це нелегально. За словами експертів, частка «білих» гравців у нашій країні менше одного відсотка. Незважаючи навіть на те, що кількість виданих запрошень в ту ж Польщу з кожним роком збільшується.
За новими правилами посередники не зможуть брати гроші з претендента до моменту підписання ним договору про працевлаштування з іноземним роботодавцем. В Україну роботодавець підписувати договір не приїде, значить українець може підписати папери тільки на території держави, в якій він працюватиме.
Виходить, що компанія, виконавши всі свої зобов’язання в повному обсязі (знайшла роботодавця, ознайомила з усіма умовами роботи, проживання та репатріації), не може отримати свою грошову винагороду до моменту укладення трудового договору, бідкаються експерти.
«Як бути у випадку якщо людина взагалі не поїхала на роботу за кордон, приїхавши, не приступила до роботи, не пройшла кваліфікаційний іспит, взагалі не сталазатримуватися в умовній Польщі, а поїхала працювати нелегально в Німеччину? Тобто створюються всі умови для того, щоб українському бізнесу було не цікаво займатися цим бізнесом легально», – підкреслив нам Василь Воскобойник.
«Обрадують» вже цього року
А ось для іноземних компаній, які повністю відповідають ліцензійним умовам в зв’язку з тим, що у них є постійні зв’язки в бізнес середовищі своїх країн, настає можливість для активного розвитку свого бізнесу в Україні.
Начебто можна порадіти за наших громадян, які отримають якісний сервіс, але є одне «але» – українські компанії зацікавлені в тому, щоб українці якомога швидше поверталися назад і знову зверталися до них же за послугами. Іноземні компанії зацікавлені в тому, щоб українці перебували за кордоном якомога довше.
В підсумку, тимчасова, сезонна трудова міграція почне перетворюватися на постійну еміграцію, кажуть експерти.
Вартість же самих ліцензій навряд чи зміниться після остаточного затвердження цієї законодавчої ініціативи. Правда, її цінність просто зійде нанівець, оскільки ринок буде наповнений нелегальними фірмами.
Прогноз від експертів по ринку сумний – легальні гравці будуть його покидати, а кількість постраждалих громадян від рук шахраїв зростатиме.
«Очікується, що передбачена законопроектом оптимістична ініціатива запрацює вже цього року. Ось тільки чи буде вона такою ж оптимістичною на практиці – дуже сумнівно», – зауважила Валерія Савчук.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас