Fitch відзначає вразливість emerging markets в зв'язку зі зростанням боргу до понад $19 трлн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch відзначає вразливість emerging markets в зв'язку зі зростанням боргу до понад $19 трлн

Фондовий ринок
729
Обсяг боргових паперів, випущених емітентами emerging markets, досяг $19,3 трлн у порівнянні з $5 трлн, що спостерігалися 10 років тому, що створює додаткові ризики і підвищує уразливість цієї групи країн, вважають аналітики рейтингового агентства Fitch Ratings.
Більше половини загальної суми заборгованості країн, що розвиваються, припадає на Китай – $11 трлн проти $1,5 трлн в 2007 році.
Ті переваги, які забезпечили emerging markets активне економічне зростання в 2017 році, а саме ослаблення долара і підвищення цін на сировинні товари, тепер поступово сходять нанівець, йдеться в огляді Fitch.
“Якщо умови фінансування будуть посилюватися швидше, ніж очікується, виникне тиск на заборгованість emerging markets”, – зазначає аналітик Fitch Моніка Інсолл.
При цьому частка боргових паперів країн, що розвиваються, випущених на міжнародному ринку, скоротилася за 10 років з 16% до 12%, що знижує обсяг ризиків, пов’язаних з коливаннями валютних курсів. Весь цей час багато emerging markets розвивали внутрішні боргові ринки і випускали облігації в національних валютах.
Разом з тим деякі EM зберігають підвищену вразливість в зв’язку з потенційним підвищенням процентних ставок в США, зміцненням долара і ослабленням припливу капіталу на їхні ринки, відзначає Fitch.
Найбільш уразливими країнами агентство називає Україну, Туреччину та Аргентину. Причому всі ці держави не мають рейтингів інвестиційного рівня. Залежність від зовнішніх запозичень також залишається високою в ОАЕ, Катарі, Перу і Казахстані.
Незважаючи на високий обсяг заборгованості, Китай в силу розміру і потужності своєї економіки відноситься до країн із середнім рівнем боргового ризику.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас