Total шукає варіанти виходу іранського проекту "Південний Парс" через санкції США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Total шукає варіанти виходу іранського проекту "Південний Парс" через санкції США

Фондовий ринок
200
Французький нафтогазовий концерн Total не буде нарощувати обсяг зобов’язань за проектом освоєння іранського родовища “Південний Парс. Фаза 11” (SP11) у зв’язку з рішенням США відновити санкції щодо Ірану, взаємодіє з владою США і Франції з вивчення можливості відмови від проекту.
Разом з тим Total повідомила, що, відповідно до своїх контрактних зобов’язань перед іранською владою, взаємодіє з владою США, Франції та ЄС, щоб домогтися спеціального дозволу (project waiver) на продовження реалізації іранського проекту, незважаючи на санкції.
Якщо такий дозвіл не буде отримано, Total припинить всі операції, пов’язані з SP11, до 4 листопада.
“Такий дозвіл на продовження проекту має включати захист компанії від будь-яких вторинних санкцій відповідно до законодавства США”, – йдеться в прес-релізі.
Total підтверджує, що його фактичні витрати на сьогоднішній день стосовно контракту складають менше 40 млн євро. Крім того, Total підтверджує, що вихід з проекту не вплине на цільовий показник середньорічного зростання виробництва в 5% в період з 2016 по 2022 роки.
Контракт на освоєння 11-ї фази родовища “Південний Парс” був укладений Total і її китайським партнером PetroChina з іранською владою в липні 2017 року терміном на 20 років. Компанія нагадує, що документ був підписаний в повній відповідності з резолюцією ООН і узгоджений з владою США і Франції. Total підкреслює, що даний проект націлений на поставки газу на внутрішній ринок Ірану.
Китайська держкорпорація CNPC, яка контролює PetroChina, раніше в травні говорила, що частка Total в SP11 може перейти до неї, якщо французька компанія буде змушена піти з Ірану.

Довідка Finance.ua

  • Total є оператором SP11 і володіє часткою 50,1%, CNPC і PetroChina контролюють 30%, іранська PetroPars – решту 19,9%. Передбачалося, що 11-а фаза забезпечить видобуток 2 млрд куб. футів газу або 400 тис. барелів нафтового еквіваленту на добу. Проект повинен бути реалізований в два етапи. Оціночна вартість першого з них, що включає 30 свердловин і дві платформи, становить $2 млрд.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас