Оборот торгівлі сільгосптоварами в I-кв. між Україною та ЄС склав $2,2 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оборот торгівлі сільгосптоварами в I-кв. між Україною та ЄС склав $2,2 млрд

Аграрний ринок
201
Оборот торгівлі сільськогосподарськими товарами між Україною та Європейським Союзом в січні-березні 2018 року склав $2,2 млрд, повідомляється на сайті Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”.
Як зазначив заступник директора ННЦ Микола Пугачов, слова якого наводяться в повідомленні, позитивне сальдо склало $845 млн.
“У першому кварталі відбулося збільшення як імпорту – до $669 млн (+ 27%), так і експорту – до $1,513 млрд (+ 15%) у порівнянні з відповідним періодом 2017 року», – зазначено в повідомленні.
Найбільшими торговельними партнерами для України в ЄС залишаються – Іспанія, Нідерланди, Італія, Польща, Німеччина і Франція, з сукупною часткою в обороті агропродукції понад 72%.
Згідно з повідомленням, основні обсяги поставок до Європи Україна забезпечує за рахунок зернових і олійних культур, а також соняшникової олії та макухи.
Водночас Україна імпортує з країн – членів ЄС переважно зернові культури, насіння олійних, какао-боби і шоколад, різні харчові продукти, відходи переробної промисловості, спирт і алкогольні напої.
М.Пугачев також уточнив, що за три місяці 2018 року українські експортери повністю використали безмитні квоти на пшеницю, кукурудзу, мед, яблучний і виноградний соки, солод, квартальну квоту на м’ясо птиці, а також піврічну – на вершкове масло, уточнив він. Додавши, що за більшістю інших продуктів середній відсоток використання квот є досить низьким.
“У 2018 році планово ростуть квоти на окремі товарні позиції. Зокрема: цукор, крохмаль, соки, висівки, ячмінна крупа, пшениця, кукурудза, баранина і т.д. Крім того, діють додаткові преференційні квоти для України на вісім товарів: мед, виноградний сік, ячмінну крупу, оброблені томати, овес, пшеницю, кукурудзу і ячмінь”, – додав експерт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас