СОТ винесла остаточне рішення на користь Boeing у суперечці з Airbus про субсидії в ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СОТ винесла остаточне рішення на користь Boeing у суперечці з Airbus про субсидії в ЄС

Фондовий ринок
595
Апеляційна інстанція Світової організації торгівлі (СОТ) у вівторок визнала субсидування діяльності авіабудівної компанії Airbus державами Європейського союзу таким, що шкодить інтересам її американського конкурента Boeing.
Рішення апеляційної інстанції підтверджує визначення СОТ від 2016 року у цій справі. Воно є остаточним і відкриває Вашингтону можливість накладення санкцій для захисту Boeing.
Зокрема, ЄС не виконав вимоги і не припинив підтримку виробництва Airbus найбільшого авіалайнера в світі A380 і нового далекомагістрального літака A350, що порушило рівновагу на ринку.
Тепер СОТ треба визначити максимально допустимий розмір мит, які США можуть ввести, щоб компенсувати завданий країні і Boeing збиток. Раніше США стверджували, що щорічно втрати через несправедливі переваги Airbus становлять від $7 млрд до $10 млрд на рік.
“Сьогоднішнє остаточне рішення містить ясне повідомлення: нехтування правилами і незаконні субсидії не дозволяються. Комерційний успіх товарів та послуг повинні визначати їхні достоїнства, а не дії, що порушують ринкові механізми”, – прокоментував рішення СОТ гендиректор Boeing Денніс Мюленбург в прес-релізі компанії.
Airbus в окремому повідомленні заявила, що вживе заходів, щоб забезпечити виконання рішення СОТ. При цьому компанія вважає, що санкції, які будуть прийняті в остаточному підсумку, виявляться незначними.
“Незважаючи на заяви Boeing, очевидно, що на сьогоднішній день їхня позиція на ринку є хорошою: вони контролюють половину ринку, книга заявок заповнена; ясно, що надані Airbus поворотні позики не завдали їм шкоди”, – сказав CEO Airbus Том Ендерс.
Пізніше в цьому році СОТ має прийняти остаточне рішення щодо іншої американо-європейської суперечки, в які вжйе ЄС звинувачує США у виділенні Boeing фінансової допомоги на мільярди доларів.
Спори Boeing і Airbus щодо величезних субсидій тягнуться вже 14 років.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас