Підсумки дня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підсумки дня

Валюта
482
Зміна влади в Грузії не відіб'ється на планах по спорудженню нафтопроводу Баку-Тбілісі-Джейхан. Про це заявив глава корпорації BP лорд Джон Браун, повідомляє британська Financial Times. "Раптова зміна керівництва в Грузії не зробить негативного впливу на інвестиційні плани у відношенні даного проекту", - підкреслив Браун. Нагадаємо, що BP очолює міжнародний консорціум по спорудженню 1760-кілометрового нафтопроводу, що пройде через території Азербайджану, Грузії і Туреччини і з'єднає азербайджанські нафтові родовища на Каспії з турецьким портом Джейхан на Середземному морі. Це дозволить уникнути транспортування нафти через перевантажені чорноморські протоки Босфор і Дарданелі.
В даний час роботи зі спорудження нафтопроводу довершені приблизно на 40%. Очікується, що транспортування нафти почнеться в 2005 році. Паралельно буде вестися і спорудження газопроводу, що дозволить транспортувати природний газ з родовища "Шах-Дениз" в азербайджанському секторі Каспію до турецького міста Ерзурум через Грузію.
Російський концерн "Газпром" і державний італійський концерн ENI виявилися в числі восьми компаній, що намагаються купити румунську державну нафтову компанію SNP Petrom, найбільшу в галузі в середньоєвропейському регіоні. У продаж надійде 51% акцій компанії, загальна вартість яких оцінюється в $1 млрд.
Американський концерн ConocoPhillips і корпорація Alon Inc. вибули з тендера, відмовивши заплатити аванс, про що на прес-конференції 24 листопада повідомив румунський міністр економіки Дан Попеску.
Petrom добуває 60% споживаної в Румунії нафти. Крім того, ця компанія контролює 28% ринку нафтопродуктів у країні. На право участі в тендері також претендують Occidential Petroleum Corp., Glencore International AG, Hellenic Petrol SA, угорська MOL, австрійська OeMV, польська PKN.
Російська компанія ТНК-ВР, очевидно, відмовиться від участі в конкурсі. Аванс, виплачений раніше компанією Halliburton, відкликаний компанією в жовтні. Д.Попеску сказав, що відхід ConocoPhillips і ТНК-ВР зробить торги більш привабливими. Усі компанії, що залишилися, вважаються серйозними претендентами. Міністр назвав приватизацію державної компанії успішною акцією, з огляду на розмір лота. Одна тонна приналежних компанії Petrom переробних потужностей коштує 357 діл. Угорська MOL, купуючи цього року 25% акцій хорватської нафтової компанії INA, заплатила по $404 за тонну переробних потужностей. Прийом заявок на участь у тендері продовжений до кінця лютого 2004 р. Румунський уряд сподівається продати акції SNP Petrom до 31 березня майбутнього року.
Petrom – одна із найвеличніших румунських компаній. У ній працюють близько 60 тис. чоловік. Продаж продуктів приносить компанії близько 2.2 млрд. дол. у рік. Чистий прибуток торік упав на 16% і склав 2.28 трлн лей ($69 млн.). Уряд володіє 93% акцій компанії. Щорічний видобуток нафти компанією перевищує 6 млн т. Підтверджені запаси компанії складають 128 млн т. У даний час у Румунії працює кілька американських пошукових груп, що намагаються знайти нові родовища нафти. Крім того, румунські нафтопроводи з'єднані російською і середньоєвропейською мережею трубопроводів, що робить їх особливо привабливими для російських нафтових компаній.
Іран запропонував узяти на себе 60% витрат на будівництво газопроводу в Індію через Пакистан вартістю $3 млрд. Як заявив у Делі заступник міністра закордонних справ Ірану Мохаммед Хосейн Аделі, будівництво газопроводу через пакистанську територію є найвигіднішим у фінансовому відношенні варіантом для Індії.
"Транспортування газу за допомогою прокладеного по суші газопроводу буде набагато дешевше, ніж використання альтернативних маршрутів, таких як доставка його кораблями у виді зрідженого природного газу", - заявив заступник міністра. Він також спробував завірити індійське керівництво в безпеці доставки газу через пакистанську територію, указавши на те, що крім платіжних зобов'язань проект буде мати ряд гарантійних зобов'язань міжнародного зразка і міжурядові гарантії.
На відміну від попереднього проекту, де Пакистан пропонувався як транзитна країна, тепер відповідно до нового варіанта не може виникнути навіть можливості (і Тегеран у цьому упевнений) того, що Ісламабад може перекрити постачання газу в Індію, оскільки буде сам користатися газом, що поставляється, для своїх внутрішніх нестатків.
Росія пропонує переглянути параметри міжурядової угоди про транзит азербайджанської нафти по території РФ. Виступаючи в п'ятницю на зустрічі співголів двосторонньої комісії зі співробітництва, що відкрилася в Баку, віце-прем'єр Росії Віктор Христенко відзначив, що "незважаючи на регулярні постачання азербайджанської нафти по трубопроводу Баку-Новоросійськ, їхні обсяги відстають від показників, що були закладені в цьому документі".
Під час підписання угоди в 1996 м передбачалося, що по північному маршруту з Азербайджану щорічно буде транспортуватися не менш 5 млн тонн нафти. Однак у 2002 м обсяги транзиту склали 2,6 млн тонн, а за 9 місяців 2003 м - 2,3 млн тонн.
В.Христенко запропонував спільно проаналізувати сформовану ситуацію і провести спеціальні переговори для того, щоб "вийти на нові параметри угоди". Він переконаний, що найважливіше полягає у визначенні пріоритетів у цьому напрямку на довгострокову перспективу. "Зараз мова йде не про обсяги постачань, а про визначення довгострокових параметрів співробітництва в області транспортування нафти", - сказав російський віце-прем'єр. За нашими даними, російська сторона представила Азербайджану проект нового варіанта угоди про транспортування нафти по трубопроводу Баку-Новоросійськ, що припускає збільшення обсягів транзиту. У той же час у бесіді з нашим бакинським резидентом президент Державної нафтової компанії Азербайджанської республіки (ДНКАР) Натик Алієв підкреслив, що 2,5 млн тонн нафти в рік - це поки граничні обсяги, що ДНКАР може транспортувати по північному маршруту. Усього в країні добувається 9 млн тонн, повідомив він, з яких 6,5 млн використовуються на внутрішні нестатки і йдуть на підтримку потужностей нафтопереробних заводів.
На зустрічі співголів були обговорені і питання постачань електроенергії з Росії в Азербайджан. Російський віце-прем'єр підкреслив, що сторони прагнуть зараз "до виходу на рівнобіжний режим роботи енергосистем двох країн для того, щоб при необхідності організувати перетік електроенергії в потрібному напрямку". Він вважає, що для цього треба буде розв'язати ряд технічних питань по розширенню потужностей ліній електропередачі, що зв'язують Росію й Азербайджан. За 9 місяців 2003 м обсяг постачань електроенергії з РФ перевищив 1 млрд. квт ч.
Фондовий ринок.
Росія.
Ринок сусідських акцій: на тлі вихідного дня в США російському фондовому ринку вдалося-таки зберегти поточні рівні.
У четвер учасники фондового ринку наших дорогих сусідів цілком могли відчути себе частиною світового ринку акцій, тому що взяли вихідний день паралельно з День Віддяки в США.
Не зважившись на активні дії при порожнім зовнішнім тлі і виявивши неабияку стійкість до внутрішніх новин начебто декількох заяв про розвиток «справи ЮКОСа», російські біржові гравці дозволили паперам зберегти досягнуті за п'ять днів цінові рівні. Лише ранком намітився корекційний рух за рахунок часткових продажів паперів (у першу чергу, РАО ЄЕС Росії і представників нафтової галузі), але обсяги цих «ведмежих» угод були невеликі.
Активність гравців ледве зросла в другій половині дня, коли котирування вже демонстрували висхідний тренд, що дозволив акціям відіграти велику частину ранкових втрат.
У підсумку, індекс РТС не втратив майже нічого з 12,5%-ного п'ятиденного росту, опустивши лише на 0,14% до оцінки 540,13 пункту. А от сукупний розмір угод на класичному ринку акцій Російської торгової системи упав у порівнянні із середою у п'ять разів до $7,3 млн.
У чеканні виборів російські акції впевнено пішли в бічні тренди. Навряд чи до 7 грудня відбудеться щось, здатне серйозно розворушити ринок, хоча нинішня осінь привчила інвесторів бути готовим до чого завгодно. Не дають особливо розгулятися спекулянтам і традиційно зростаючі до кінця місяця ставки міжбанківського кредитування. Вчора гроші на ринку РЕПО коштували вже 12-15%, і немає особливих сумнівів, що нині вони подорожчають ще - зниження активності частково можна пояснити і цим фактом. У цілому ж, деяке зниження окремих фішок у межах відсотка – явний наслідок корекції, позавчорашній ринок РФ виглядав зайво «бичачим».
Україна.
На вчорашній сесії в Першої фондової торгової системи (ПФТС) в індекс ПФТС підвищився на 0,4%, чи 0,26 пункту до 68,73 пунктів.
Буквоїдам і аматорам статистики нагадаємо: з початку року ПФТС-індекс підвищився на 19,9%, чи 11,39 пункту з 57,34 пунктів.
Обсяг торгів за вчорашній день склав 6 740 337 грн. 81 коп.
Коротенько сесію можна характеризувати як облігаційну на тлі звичної кінцево-місячної показухи.
Єдина угода з вітчизняною фішкою Центренерго принесла «у скарбничку команди» неабияку суму 1 219 357 грн. 62 коп. на тлі постійної ціни цих акцій. Ну а звичний наприкінці місяця список однакових у ціні (0.26 грн. за акцію) учасників (Першотравневий райагрохім, Житомирагроспецмонтаж, Укртелекомунікація і Нафтогазтехніка) став своєрідним «гарніром дня».
Серед облігацій виділялися папери ВАТ «Концерн Галнафтогаз» (серія З), що набрали 2 627 144 грн., облігації «Чорноморнафтагазу» (серія В) з результатом 2 066 000 грн., позикові папери ТОВ «Синдикат» (серія D), угоди з якими склали 775 276 грн. 69 коп.
Валюта.
Росія.
Середньозважений курс долара з розрахунками Today за підсумками єдиної торгової сесії склав сьогодні 29,7359 RUR/USD. У порівнянні з попередніми торгами середньозважений курс долара США з розрахунками "сьогодні" (USD/RUB_UTS_TOD) за підсумками сьогоднішньої єдиної торгової сесії підвищився на 5 пунктів (1 пункт відповідає 0,01 коп.). Мінімальний курс долара склав 29,7325 RUR/USD, максимальний - 29,7390 RUR/USD. Було укладено 646 угод. Обсяг торгів склав $93,852 млн. Остання угода була зроблена за курсом 29,7370 RUR/USD.
До опівдня в білокамінній котирування наявного долара для сум понад $1000 склали:
Краща покупка: 29,73 RUR/USD - КБ "Іфко-Банк";
кращий продаж: 29,73 RUR/USD - КБ "Совінком".
Середня покупка: 29,70 (-0,03) RUR/USD,
середній продаж: 29,75 (-0,02) RUR/USD.
Оптимальні котирування обміну наявного євро для сум понад €1000 склали:
Покупка: 35,50 RUR/EUR - КБ "Совінком";
Продаж: 35,56 RUR/EUR - "Сенатор" (тел. 917-7656).
Таким чином, Центробанк РФ своєї тактики не змінює - курс долара залишається на оцінці 29,74 RUR/USD.
У п'ятницю курс долара залишився на рівні останніх днів - 29 карбованців 74 копійки. Незважаючи на те, що учасники ринку напередодні розгорнули активну гру на зниження долара, ЦБ не відступив і зберіг свою заявку на покупку валюти на оцінці 29,735 RUR/USD. Сьогодні ранком торги проходили малоактивно - оборот ЕТС ТОМ до 11.30 мск. склав усього $8,5 млн. Тиск на долар продовжує робити дефіцит карбованцевої ліквідності - ставки по короткостроковим МБК із ранку досягали 10% річних. У той же час показник ліквідності банківської системи до п'ятниці збільшився до 124,9 млрд. руб. (+2,5 млрд.). У цілому ситуація на ринку РФ не змінилася і подальша динаміка курсу долара буде залежати від дій Банку Росії.
У п'ятницю Центробанк зберіг рівень підтримки долара на оцінці 29,735 RUR/USD. За підсумками ранкової частини ЕТС із розрахунками "завтра" середньозважений курс долара в черговий раз не зрушився в оцінки в 29 карбованців 74 копійки (точне значення - 29,7387 RUR/USD). Торги на початку дня проходили малоактивно - оборот ЕТС ТОМ до 11.30 склав усього $8,5 млн. (оборот двох сесій ЕТС - біля $102 млн.).
Рухи котирувань були дуже слабкими - угоди відбувалися в діапазоні 29,735 - 29,7449 RUR/USD. Треба відзначити, що ЦБ РФ виявляє неабияку завзятість, продовжуючи підтримувати курс долара на поточному рівні. Відступивши на 6 копійок у понеділок, у наступні дні він незмінно виставляв свій "бід" на покупку валюти на рівні 29,735 RUR/USD, незважаючи на активні продажі валюти дилерами.
За нашими прикидками, ЦБ РФ за останні дні купив більш $1.5 млрд., але не відступив. Згідно опублікованим напередодні даним, обсяг золотовалютних резервів Банку Росії за попередній тиждень виріс на 0,8 млрд. руб. і на 21 листопада досяг 66,2 млрд. руб. - нового історичного максимуму. Немає ніяких сумнівів, що наступні дані зафіксують нове істотне збільшення ЗВР.
Тиск на позиції американської валюти продовжує робити деякий дефіцит карбованцевої ліквідності - до ранку п'ятниці ставки по короткостроковим МБК підросли до 8-10% річних, що свідчить про високий попит на карбованцеві ресурси з боку банків. Це порозумівається тим, що сьогодні - останній робочий день місяця, а на наступному тижні ситуація з ліквідністю повинна почати поліпшуватися. Обсяг залишків на коррахунках кредитних організацій підростає - до п'ятниці він збільшився ще на 2,5 млрд. до 124,9 млрд. руб. У цілому ситуація на валютному ринку залишається цілком підконтрольною ЦБ, що є практично єдиним покупцем валюти. Тиск на долар, мабуть, має місце, і при відступі ЦБ його курс знизиться. Таким чином, існує два найбільш ймовірні сценарії розвитку подій - ЦБ зберігає заявку на покупку валюти на поточному рівні і стабільність продовжується, або ЦБ дозволяє курсу долара знизитися на кілька копійок. Передумов для зміцнення долара в даний момент не видно.
На світових ринках за останню добу розміщення сил у парі євро/долар істотно не змінилася. Торги по євро на ЕТС проходили сьогодні в діапазоні 35,45 - 35,54 RUR/EUR, офіційний курс євро (на сьогодні він установлений на оцінці 35 карбованців 47 копійок) зміниться слабко.
Україна.
Вчора на доларовому сегменті вітчизняного міжбанку був вихідний. Натурально, сьогодні, після цих «канікул» ринку захотілося екстриму. Втім, все було достатнє «пристойно», якщо до 11.00 котирування безготівкової «зелені» не виходили за рамки 5.3330-3340/5.3365-3370 UAH/USD, до 11.30 прийшла година «історичного максимуму»: 5.3375/5.3400 UAH/USD. Думаю, у цих рівнях панувала неприкрита зловтіха – мов, якими б високими не були поточні рівні, «добрий» Нацбанк усе рівно «облагодіє» «стражденних» по 5.3370.
Точно перед перервою на обід ринок безготівкового долара став «спокійніше», але не «за рахунок» зниження курсу продажу: 5.3360/5.3400 UAH/USD.
До 13.50, як і очікувалося, Нацбанк провів валютну інтервенцію за курсом 5.337 UAH/USD.
Вчорашня сесія на ринку наявних Дніпропетровська завершилася рівнями 5.385-390/5.395-400 UAH/USD, євро - 6.37-38/6.400-410 UAH/EUR.
Обороти ринку по місту були «розподілені» нерівномірно: частина дилерів знемагала від навантаження, інші «киснули» від нудьги.
Дебют нинішніх торгів підтвердив нашу вчорашню гіпотезу про зниження курсу наявної «зелені»: 5.385/5.395 UAH/USD, євро - 6.37-38/6.400-410 UAH/EUR.
До опівдня на тлі низької активності котирування наявного долара не перетерпіли змін, а от євро ледь помітно подорожчав. У повній відповідності з останніми віяннями на форексі: 5.385/5.395 UAH/USD, євро - 6.38/6.41-42 UAH/EUR.
Що стосується сусідніх «міст і весей» країни, відкіт по долару «підсилився». Стало бути, позавчорашнє досягнення «дна» наявною «зеленню» виявилося лише етапом, проміжним «привалом» на шляху вниз.
Найбільше серйозно подешевів наявний долар в Одесі (на 3 копійки!!!). У першій столиці «зелень» схудла на півкопійки. У Донецьку й у Запоріжжі помітних переміщень у ціні не відбулося.
До сьогоднішнього ранку курс наявного євро у всіх регіонах країни ледве знизився, однак, по уривчастих зведеннях «з місць», до опівдня євронал ледве (на копійки-півтори) повернув свою колишню «пишноту».
Наявний російський карбованець сьогодні не став «сідати» далі, врахувавши нинішні рівні 0.1800-1805.0/1810-1815 UAH/RUR цілком доречними й оптимальними.
До нинішнього уик-енду, 28 листопада, на ринку наявних України сформувалися наступні котирування долара і євро: Харків - 5.395/5.405, євро – 6.39/6.41 UAH/EUR, Київ – 5.365/5.385, євро 6.34/6.38 UAH/EUR (з опівдня - 5.365/5.385, євро 6.34/6.40 UAH/EUR), Запоріжжя - 5.38/5.42, євро 6.30/6.40 UAH/EUR, Донецьк – 5.38/5.42, євро – 6.33/6.40 UAH/EUR, Одеса - 5.36/5.37-38-40, Сімферополь - 5.37/5.40, Феодосія - 5.36/5.395 UAH/USD, євро 6.34/6.41 UAH/EUR.
Після 12.00 на ринку наявних Дніпропетровська котирування наявного долара знаходилися на рівні 5.385/5.395 UAH/USD, євро - 6.38/6.42 UAH/EUR. Активність на ринку міста продовжувала залишатися низькою.
Російський безготівковий карбованець на українському міжбанку сьогодні був «малорухомий». З ранку і до 12.30 його котирування не залишали рамки 0.1793/0.1796-0.1797 UAH/RUR. До 14.00 на міжбанку стався передфінішний відкіт: 0.1792/0.1795 UAH/RUR.
Від учорашньої сонної атмосфери, що встановилася на ресурсному ринку вчора, сьогодні вже в 10.30 не залишилося і сліду: ставки по гривневих кредитах overnight виросли до рівня 20/30% річних, причому, зважаючи на все, учасники ринку не стали «почивати на лаврах», добравши перед перервою на обід до оцінки 25/40% річних.
Прогноз.
Головною подією п'ятниці повинні стати позачергові збори акціонерів ЮКОСа, присвячені створенню ЮКОС-Сибнафти. І хоча приводу чекати якихось непередбачених поворотів у процесі об'єднання компаній немає, інвестори, кілька разів обпікшись на «справі ЮКОСа», тепер стануть «дути на воду» – зволіють до пори до часу обійтися без різких рухів.
У той же час, якщо збори пройдуть гладко, це підвищить імовірність невтручання держави в процес злиття нафтових фірм (МАП у четвер уже позначило свою нейтральну позицію по цьому питанню), і з'являться причини більш оптимістично дивитися на перспективи бізнесу утвореного нафтового гіганта. Так що, незважаючи на обережність багатьох учасників торгів, схильність до покупок акцій російських «блакитних фішок» може в п'ятницю переважати.
Судячи із сьогоднішніх котирувань наявного ринку України, на цьому сегменті панує деяка розгубленість. Очевидно через те, що не сталося очікуваного багатьма учасниками підйому курсу долара. «Плато», що утворилося в другій половині середи-четверга і деякий «відскік» багато хто сприйняли як початок «бичачої» тенденції, а тим часом «готівка», повернувши до рівнів, що вона проскочила «по откатній інерції», аж ніяк не збиралася «лізти наверх». По-перше, через низькі обороти ринку, що ріст ніколи не стимулював. По-друге, по «календарній причині». Останнє має потребу в поясненні. Нагадаємо, наприкінці місяця початку наступного виникає нестаток у наявній гривні як для поточних платежів у скарбницю, так і для забезпечення виплат платні. Після 4-5 числа з «гривненалом» стає легше, однак він витікає в торгівлю, відкіля частково повертається для трансформації в «зелень». Тому ризикнемо припустити, що й у нас відкіт (чи щось подібне) протриває числа до 4-5-го, після чого імовірність поновлення росту курсу наявного долара стане досить високою. Але і ця тенденція не буде довгою – передноворічні відвідування магазинів вимагають неабиякого гривневого запасу, для чого знову виникне необхідність здавати «зелень».
Ріст ставок на ресурсному ринку непрямим образом стримує ріст попиту на безготівковий долар. Але цей фактор може ослабнути вже в перших числах грудня. Так що, корінних змін на міжбанку чекати не слід.
За матеріалами: Дмитренко Олександр
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас