Експерт пояснив, що дасть Україні перемога в третейському суді Гааги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт пояснив, що дасть Україні перемога в третейському суді Гааги

Казна та Політика
706
Перемога українських компаній в третейському суді в Гаазі у справі про компенсації за втрату доступу до активів в окупованому Росією Криму допоможе іншим підприємствам України в аналогічних спорах. Таку думку висловив експерт аналітичного центру “Український інститут майбутнього” Ігар Тишкевич.
“Якщо визнана анексія і примусова зміна власника, то вона визнана для всієї юрисдикції – в даному випадку Криму. Відповідно, “Нафтогазу”, іншим компаніям не потрібно буде доводити, що півострів був анексований. Розгляд справ прискориться, а позиції України суттєво посиляться”, – сказав Тишкевич.
При цьому експерт попередив, що Україні навряд чи варто очікувати виплат повних сум компенсацій, навіть в разі виграшів. Швидше за все, арбітраж буде підштовхувати сторони до пошуку компромісу, в зв’язку з чим підсумкові суми компенсацій можуть істотно скоротитися, вважає експерт.
“Навіть якщо Російська Федерація програє – а вона, швидше за все, програє по багатьох справах – розраховувати на те, що на нас проллється дощ із нафтодоларів, не варто”, – зазначив Тишкевич.
Нагадаємо, третейський суд в Гаазі постановив, що Росія повинна відшкодувати ряду українських компаній збитки за анексію Криму. Таке рішення стало першим в історії, за яким Росія змушена виплатити компенсацію внаслідок анексії. Позов проти Росії подавали 18 українських компаній, а також одна фізична особа. Як говориться в постанові суду, Росія відповідальна за порушення прав українських інвесторів, починаючи з 21 березня 2014 року, коли Володимир Путін підписав указ про анексію Криму. Йдеться про суму 159 млн доларів.
За матеріалами:
Апостроф
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас