Нафтова криза в Венесуелі наростає через захоплення активів PdVSA кредиторами - WSJ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтова криза в Венесуелі наростає через захоплення активів PdVSA кредиторами - WSJ

Енергетика
537
Масштаби нафтової кризи в Венесуелі збільшуються через дії кредиторів національної нафтової компанії Petroleos de Venezuela SA (PdVSA), які можуть призвести до перебоїв в експорті палива з цієї країни, пише The Wall Street Journal.
Хоча видобуток PdVSA і так швидко скорочувався, інвестори припускали, що компанія зможе підтримувати поставки нафти на світовий ринок і забезпечувати приплив валютного виторгу в країну. Однак ці очікування починають слабшати, зазначається в статті.
Американський нафтовиробник ConocoPhillips має намір взяти під контроль розташовані в Карибському басейні виробничі потужності PdVSA, вигравши суд у справі про компенсацію на суму $2 млрд за націоналізовані Венесуелою в 2007 році активи.
Навіть цей єдиний крок може зробити сильний негативний вплив на Венесуелу, оскільки країні необхідні сховища і НПЗ для переробки видобутих нею важких сортів нафти в більш легкі, які придатні для продажу за кордоном. За оцінкою експерта з енергетики Філіпа Верлегера, через цю проблему експорт може впасти на 500 тис. барелів на добу з поточного обсягу приблизно 1,4 млн б/д.
У поєднанні з відновленням американських санкцій стосовно Ірану падіння поставок нафти на глобальні ринки може підштовхнути ціни ще вище з нинішніх багаторічних максимумів.
Дії Conoco можуть підштовхнути й інші компанії до конфіскації закордонних активів PdVSA, включаючи танкери і нафтові вантажі. Так, канадський золотошукач Rusoro намагається роздобути Citgo Holding. Цей НПЗ в США, що належить Венесуелі, є життєво важливою сполучною ланкою з ринком США і одним з венесуельських активів, не захищених фізично межами країни.
Хоча законність цих дій є сумнівною, невизначеність ситуації вже впливає на діяльність PdVSA. Представники венесуельської компанії не були доступні для коментарів, однак, за даними Reuters, дев’ять суден PdVSA, що прямували на Кариби, минулого тижня були перенаправлені в води Венесуели і Куби. Можливо, це було зроблено для того, щоб уникнути вилучення вантажів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас