Країни Балтії в червні 2019 р. випробують роботу енергосистем "в острівному режимі" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни Балтії в червні 2019 р. випробують роботу енергосистем "в острівному режимі"

Енергетика
165
Країни Прибалтики в червні 2019 року проведуть випробування ізольованої роботи енергосистем в рамках підготовки до виходу з енергокільця БРЕЛЛ і синхронізації їх роботи з електромережами континентальної Європи.
“Треба перевірити, чи здатні генератори працювати ізольовано. Якщо здатні, значить, ми готові до синхронізації. (…) Це плануємо на червень наступного року, випробування триватимуть 18 годин, ми перевіримо всю систему разом з латишами і естонцями. Зараз підготовчий етап”, – повідомив глава литовського електромережевого оператора Litgrid Дайвіс Вірбіцкас.
Як повідомлялося раніше, країни Балтії і Польща в травні 2017 року досягли попередньої домовленості про синхронізацію енергосистем Литви, Латвії та Естонії з мережами континентальної Європи через Польщу. Але потім між сторонами виникли розбіжності. Литва вважає, що для синхронізації достатньо наявної змички LitPol Link (Литва-Польща). У свою чергу, Латвія і Естонія дотримувалися думки, що для синхронізації необхідно не менше двох змичок, щоб система була надійною.
Д.Вірбіцкас зазначив, що на даний момент партнери проекту сходяться на тому, що “єдиним надійним сценарієм є з’єднання через континентальну Європу, тобто через Польщу, а не Скандинавію, як пропонували раніше естонці”.
“Однак Естонія все ще прагне до того, щоб була прокладена друга лінія в Польщу”, – уточнив він.
Д.Вірбіцкас підкреслив, що LitPol Link – це дуже потужна лінія, тому позиція Литви не змінюється – буде достатньо і однієї ЛЕП, що діє наразі.
Однак в майбутньому, після завершення проекту синхронізації, можна буде розглянути можливість будівництва другої і навіть третьої ЛЕП в Польщу, вважає глава Litgrid.
“Це питання на майбутнє, яке залежатиме від різних обставин”, – сказав Д.Вірбіцкас.
Остаточна політична угода Єврокомісії та чотирьох країн – Латвії, Литви, Польщі та Естонії щодо синхронізації з Європою, за участю керівників ЄС, має бути підписана в червні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас