Bloomberg: Україна не використала навіть половини виділеної їй фіндопомоги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Bloomberg: Україна не використала навіть половини виділеної їй фіндопомоги

Казна та Політика
1640
Приплив іноземної допомоги може значно допомогти Україні прискорити економіку. Але уряд використав майже вдвічі менше грошей, ніж йому було виділено в рамках міжнародної допомоги.
Після 2014 року Україна домовилася про отримання допомоги від Міжнародного валютного фонду та інших кредиторів, але із загальної суми в $29 мільярдів майже $15 мільярдів залишаються невикористаними.
Видання вважає, що причина полягає в тому, що гроші виділялися під реформи, але ентузіазм, пов’язаний зі збереженням темпів економічного перетворення, ослаб. Це і викликало затримку останнього траншу від МВФ.
І хоча рецесію було подолано, але відсутність реформ не привела до високого зростання ВВП. Ключовими вимогами МВФ стали підвищення ціни на газ для домашніх господарств і створення Антикорупційного суду.
Перший захід ризикує розлютити виборців, а другий ніяк не приймуть законодавці. Складно переконати їх голосувати за подібні заходи в країні, яка займає 130-е місце в рейтингу корупції від Transparency International.
“Україні потрібна будь-яка фінансова допомога, яку вона може отримати. Відновлення економіки дало українським лідерам перепочинок, щоб пригальмувати непопулярні “реформи” і зосередитися на виборах, а не на зусиллях щодо збалансування економіки та викорінення впливу олігархів”, – зауважила головний економіст по Росії і СНД в IHS Markit в Лондоні Ліліт Геворкян.
Автор вважає, що тому й не спрацювали такі пропозиції, як великий пакет допомоги в $50 млрд протягом десятиліття. Ініціатором цього так званого плану Маршалла для України стала Литва, але при такому фінансуванні МВФ, що залишився незатребуваним, ця ідея в доступному для огляду майбутньому не бачиться такою, яку можна реалізувати, зазначається в публікації.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас