Volkswagen може вимагати відшкодування збитків у справі про "дизельгейт" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Volkswagen може вимагати відшкодування збитків у справі про "дизельгейт"

Фондовий ринок
892
Наглядова рада німецького автовиробника Volkswagen (VW) розглядає можливість стягнення збитків у справі про маніпуляції з даними про викиди шкідливих речовин у автомобілів з дизельними двигунами (“дизельгейт”) з екс-CEO компанії Мартіна Вінтеркорна, пише Financial Times.
Минулого тижня в США М. Вінтеркорну були пред’явлені офіційні звинувачення в рамках цієї справи. Прокуратура штату Мічиган ставить йому в провину змову з іншими керівниками і співробітниками VW з метою обману влади США і американських клієнтів в період з 2006 по 2015 роки. Його також звинувачують у порушенні закону країни “Про чисте повітря”.
Скандал коштував Volkswagen вже понад $25 млрд. М. Вінтеркорн пішов у відставку незабаром після того, як дані про маніпуляції стали надбанням громадськості. Він стверджував, що був вражений масштабами обману і не знав ні про які порушення.
М. Вінтеркорну, який очолював Volkswagen з 2007 року по 2015 рік, загрожує тюремний термін до 5 років і штраф в $250 тис. за звинуваченням у таємній змові, а також 20 років ув’язнення та $25 тис. штрафу за кожним з трьох епізодів шахрайства, повідомляє Dow Jones.
Німеччина не має наміру екстрадувати 70-річного М. Вінтеркорна, заявив The Wall Street Journal представник Мін’юсту ФРН. Таким чином, якщо він не залишить країну добровільно, судовий розгляд в США буде неможливим.
“На його місці я б не їздив ні в походи до Австрії, ні під вітрилом до Швеції”, – заявив представник прокуратури Брауншвейга Клаус Цие.
Уряд Німеччини і влада Нижньої Саксонії, що контролює 20% Volkswagen, не дають офіційних коментарів. Мовчання зберігає і Вольфганг Порше – голова сім’ї, якій належить більшість прав голосу в Volkswagen.
Разом з тим новому CEO Volkswagen Херберту Дісу міністерство юстиції США надало рідкісну можливість: незважаючи на розгляд у справі про дизельгейт, що триває, йому надано право вільного переміщення по світу, не побоюючись арешту у зв’язку з цим розслідуванням, повідомило в понеділок агентство Bloomberg з посиланням на поінформовані джерела.
Без такої угоди Х. Дісу було б складно брати безпосередню участь у діяльності 12 брендів групи Volkswagen, у якої по всьому світу більш ніж 120 заводів. Крім відвідування підприємств групи, гендиректор виконує представницькі обов’язки на численних міжнародних заходах.
Крім того, досягнута усна домовленість, що влада США заздалегідь повідомить Х. Діса в разі, якщо прокуратура ухвалить рішення висунути звинувачення і йому.
Х. Діс прийшов на роботу в Volkswagen за кілька місяців до того, як у вересні 2015 року вибухнув скандал. Поки що він вважається непричетним до “дизельгейту”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас