Оренда квартир в Україні і Європі: особливості, відмінності, ціни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оренда квартир в Україні і Європі: особливості, відмінності, ціни

Нерухомість
5361
Нещодавно стало відомо, що Україна потрапила в трійку найдешевших країн світу згідно з дослідженням The Cost of Living Around the World 2018, яке засноване на індексі Numbeo. У цьому рейтингу враховувалися різні чинники, наприклад, вартість оренди і купівлі житла, оплата комунальних послуг, проїзд на міському транспорті, купівля продуктів і харчування в недорогих ресторанах, пише Сегодня.
За результатами дослідження виявилося, що в Україні середня ціна на оренду однокімнатного житла недалеко від центру міста набагато вища, ніж середня зарплата. Так, для порівняння, в середньому українці отримують 262,3 долара, а ось оренда однушки коштує 317 доларів. Причому в інших країнах таких невідповідностей немає. Наприклад, Єгипет і Пакистан опинилися на першому і другому місці по дешевизні, але в Єгипті середня зарплата 161 дол., а оренда квартири – 155 доларів. У Пакистані ж справи йдуть трохи краще, зарплата досягає 252 дол., а орендувати житло можна за 138 доларів на місяць.
Ми вирішили порівняти ринок оренди житла в Україні і в чотирьох європейських країнах, щоб подивитися, як відрізняються ціни, запропоновані варіанти і умови оренди.
Україна
Незважаючи на те, що орендувати житло в Україні досить дорого, зробити це набагато простіше, ніж в країнах Європи, або ж в США. Наприклад, якщо в деяких країнах потрібна хороша кредитна історія, рекомендації, стабільний дохід і т.д., то в Україні над такими речами особливо не заморочуються і зняти житло можна навіть не користуючись послугами агентства, а просто знайти підходящий варіант за оголошенням і домовитися з господарями. Правда, найчастіше, потрібно підписувати договір, юридична сила якого, однак, залишається під сумнівом.
Саме тому, ринок житла в Україні на сьогодні залишається одним з найбільш тіньових. Однак він у нас в країні дуже динамічний, тут є як великі агентства, де орендодавці мають по кілька десятків квартир, так і приватні особи, які здають свою житлоплощу.
Цілком логічно, що найдорожче оренда житла обійдеться в столиці України – в Києві, тут середня ціна на однокімнатну квартиру буде близько 8 тис. грн (305 дол.). Звичайно, можна знайти і дешевші варіанти, але в центрі міста здається дуже багато елітного житла за відповідну оплату.
У Львові середня ціна оренди становить трохи більше 6 тис. грн, в Харкові і Дніпрі ціни схожі – десь 5,5-6 тис. грн. В Одесі специфіка оренди трохи відрізняється, тут дорожче коштує житло, яке розташоване близько до моря, а не до центру самого міста – 6,5 тис. грн.
Ми більш детально розглянемо, які квартири і за яку ціну пропонують саме в столицях, тому що по регіонах ціни і умови можуть сильно відрізнятися.
Недалеко від центру Києва, та ще й біля метро зняти квартиру за символічну вартість навряд чи вдасться. На профільних сайтах з оренди нерухомості ціни на нормальне житло з більш-менш пристойним ремонтом перебувають в районі 12-13 тис. грн. Якщо ж господарі житла пропонують євроремонт, нову техніку і меблі, ціни зростають в рази.
Правда, якщо ви шукаєте житло самостійно через інтернет, варто остерігатися шахраїв. Дуже часто пропонуються квартири з досить низькою вартістю, але з шикарними умовами, ремонтом і т.д. Як виявляється пізніше – фото рекламні, а в реалі вас чекає радянський гарнітур і килими на стінах.
Також варто бути обережними з так званими базами квартир. Тобто ви дзвоните за знайденим номером і вам пропонують приїхати в офіс, заплатити умовну суму грошей, торік це було, як правило, 300 грн., і після цього вам дають базу з адресами відповідних квартир і номерами власників. Але, всі такі бази – це обман, запропоновані квартири зазвичай вже здані, а за номерами можуть відповідати люди, які взагалі не розуміють, про що мова.
У Києві набагато дешевше зняти житло на лівому березі, ніж на правому. Шевченківський район, Поділ, Печерськ – все це дорогі райони, ціни на квартири в яких майже в два рази вищі, ніж в інших частинах столиці. Найдешевші квартири на Троєщині, це через відсутність поблизу метро і нормальної транспортної інфраструктури.
Німеччина
Орендувати житло в Німеччині не так просто, як може здатися. Наприклад, здавати нерухомість іноземцям в Німеччині взагалі не особливо-то люблять, тому знайти квартиру для мігранта може стати складним завданням.
Середня зарплата в Німеччині 2675 доларів, а оренда квартири недалеко від центру міста – 827 доларів (близько 22 тис. грн). Там орендодавці прискіпливо вибирають кандидатів, і, якщо у нас перегляд квартири передбачає безпосередньо перегляд квартири, то в Німеччині це швидше перегляд кандидатів, які претендують на житло.
Дуже важливо підтвердити свою кредитоспроможність, розповісти про місце роботи, заробіток. Іноді навіть вимагають показати свій дохід і принести останній зарплатний листок. Розгляд кандидатів може затягнутися на кілька тижнів. Якщо в Україні застава за квартиру зазвичай становить суму платежу за один місяць (іноді за два – перший і останній), в Німеччині це зазвичай сума за 2-3 місяці оренди.
Також багато житла в Німеччині здається без меблів, найчастіше в квартирі є тільки кухня.
Ціна оренди на квартири в Німеччині складається з двох частин – місячного платежу і передоплати за комуналку (як правило, від 60 до 300 доларів). У передоплату включають витрати на опалення, воду, страховку будинку, вивезення сміття і т.д. В кінці року власник вираховує, скільки витрат було витрачено і скільки заплатили винаймачі. Якщо сума витрат вища – винаймачам доведеться доплатити.
У передоплату не включається ціна за електроенергію, телефон та інтернет. За ці послуги платять самі мешканці.
Цікаво відзначити, що найбільша конкуренція квартиронаймачів спостерігається не в столиці Німеччини – в Берліні, а в Мюнхені. Там на перегляд одного об’єкта претендує 77 осіб відразу, тоді як в Берліні всього 33.
Популярністю великі квартири в Німеччині не користуються, тому що вони обходяться в обслуговуванні занадто дорого. Тому орендують переважно квартири в 40 кв. м. Один з бюджетних варіантів – кімнати в студентських гуртожитках.
Італія
Здавати житло в Італії не дуже-то вигідно. Справа в тому, що згідно з місцевими законами, там максимально захищений орендар. Якщо раптом він стає неплатоспроможним і т.д., вигнати його господарі житла не зможуть. Також, податок, який змушений буде платити орендодавець – найвищий в Європі, більше 40% від прибутку. Тому, в Італії дуже часто пропонують орендувати житло без зайвої паперової тяганини, але для квартиронаймачів це не найвигідніший варіант.
Уклавши контракт, себе можна убезпечити від раптового підвищення вартості оренди, виселення і т.д. Середня зарплата в Італії близько 1880 дол., тоді як середня ціна за оренду житла недалеко від центру – 715 доларів.
Тут господарі квартири також можуть попросити показати виписку з банківського рахунку і інші документи, які могли б підтвердити платоспроможність орендаря. Італійські орендодавці можуть поставити безліч різноманітних питань, починаючи від улюбленої музики і кольору, і закінчуючи кулінарними вподобаннями.
Якщо ви шукаєте житло в Італії через агентство, то доведеться заплатити 100% орендної плати за послуги, причому оплату вносить як орендар, так і орендодавець. Застава за квартиру тут така ж, як і в Німеччині – сума за 2-3 місяці проживання.
В Італії квартири часто здаються з меблями, і, якщо там є меблі, до неї додається ще безліч усього: починаючи від запасних лампочок, закінчуючи посудом, технікою і т.д.
Найдорожче знімати житло в Мілані – більше 600 дол. За кімнату в Римі ціни трохи менша, близько 500-550 доларів, а ось квартира-студія коштуватиме близько 700 доларів і вище. Найдешевше жити в передмісті Неаполя, там можна орендувати трикімнатні апартаменти всього за 400 доларів на місяць.
Польща
Ринок житла в Польщі дуже відкритий і різноманітний, чимось він схожий на українські реалії, але тут немає шахрайства в такій кількості. Ціни на квартири залежать від міст, районів і, безпосередньо, самих умов. Наприклад, ціни в Варшаві набагато вищі, ніж в сусідніх містах, а ось в Кракові вони на 30% нижчі.
Орендна плата тут так само, як і в Німеччині, складається з двох платежів – оплата оренди та оплата експлуатаційних платежів (це не те ж саме, що комунальні платежі). Сюди входить податок на нерухомість, оплата утримання ліфта, ремонту під’їзду, експлуатації домофона, прибирання територій і т.д. Плюс до всього цього потрібно оплачувати і комунальні платежі, за які вже відповідає сам мешканець.
Середня зарплата в Польщі близько 1000 доларів, а от середня ціна на оренду квартири – 535 доларів. Знайти житло можна як самостійно, так і скориставшись послугами посередника, правда доведеться заплатити комісію – 100% місячної оренди.
Зняти житло в Польщі – не проблема. На ринку дуже багато пропозицій, а самі господарі не проводять такий суворий відбір, як, скажімо, в Німеччині.
Чехія
Ціни на оренду в Чехії набагато нижчі, ніж в інших країнах Європи. Вибір житла там дуже широкий, можна знайти як розкішні апартаменти в старих цегляних будинках, так і орендувати затишний будиночок у передмісті. Середня зарплата в Чехії 1140 дол., при цьому середня вартість оренди квартири біля центру міста – 645 дол.
Найпопулярніші тут однокімнатні квартири з кухонним кутом, або ж однокімнатні квартири з окремою кухнею. При оформленні обов’язково укладається договір, орендувати без нього не рекомендують, тому що в разі виникнення певних проблем можна опинитися на вулиці.
В цілому, ніяких особливих тонкощів тут немає. Тут відсутні жорсткі вимоги, які є в інших країнах ЄС. Так, при наявності грошей і вільного часу зняти відповідне житло не складе ніяких труднощів.
Анастасія Іщенко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас