Податки за знесені будинки і платіжки за 3 роки: як платити податок на нерухомість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податки за знесені будинки і платіжки за 3 роки: як платити податок на нерухомість

Нерухомість
3942
З кожним роком все більше українців платить податок на нерухомість. У 2017 році фіскали охопили ним в 2,4 більше людей – цілий мільйон, а тільки за січень січень-березень 2018-го встигли розіслати понад 350 тисяч повідомлень-рішень і з кожним тижнем розвивають все більшу поштову швидкість. При цьому, як уточнили в ДФС, в цьому році в казну вже надійшло 58,2 млн грн податку на нерухомість (25,2 млн грн – за квартири, будинки та інші об’єкти житлової нерухомості).
«Листи щастя» будуть надходити людям до 1 липня, і можна не сумніватися, що митарі знову перевиконають свої плани з розсилки повідомлень. При цьому вони відзначають особливу педантичність, з якою українці платять податок на нерухомість, тому розраховують на солідні збори.
Господарі житла не тільки перестали ховатися від фіскалів, вони часто йдуть далі – якщо їм не приходять податкові повідомлення, самі являються в ДФС і повідомляють про наявність квадратних метрів, що перевищують розмір діючої пільги. Податок на нерухомість сплачується за кожен метр понад 60 кв.м. у випадку з квартирою і понад 120 кв.м. – з приватним будинком. У податківців досі немає повної бази даних про всіх домовласників в нашій країні (паперові реєстри повільно оцифровуються), тому вони повільно розширюють коло платників податків, збираючи дані по крихтах. А коли люди надають відомості самі – вносять їх до реєстру і на наступний рік надсилають повідомлення-рішення автоматично.
У 2018 році сплачується податок за 2017-й, за ставками та з використанням пільг, які були законодавчо визначені в цей період. Податок нараховується на загальну площу об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток. Ставки податку встановлювалися рішеннями місцевих рад.
Хто і скільки платитиме
Під оподаткування підпадають квартири і навіть кімнати в комуналці, приватні будинки, дачі. А також гаражі, сараї, літні кухні (на цю нерухомість більшість місцевих рад встановили нульову ставку).
Податкова ставка не може перевищувати 1,5% від мінімальної зарплати в 2017 році, тобто 48 грн за квадратний метр.
Важливо пам’ятати, що при спільному володінні житлом (коли частки оформлені офіційно) пільгова площа ділиться пропорційно частці кожного члена сім’ї. Тобто, наприклад, два власника квартири в 100 кв. метрів не платитимуть податок, оскільки на кожного припадає по 50 квадратів.
Зате якщо площа квартири перевищує 300 кв. м (для будинку понад 600 кв. м або 900 кв. м), то до суми податку щороку доведеться доплачувати ще 25 тис. грн.
Якщо власник житла здає його в оренду або використовує для підприємницької діяльності, то заплатити податок доведеться не тільки за квадратні метри, що перевищують норму, а за всю площу.
Суперечливі моменти
За словами юристів, з моменту свого введення податок на нерухомість став предметом сотень суперечок: спочатку вони стосувалися порушень принципів податкового права, які забороняють вводити нові податки посеред року, далі – тому що місцеві ради не встигали затвердити ставки вчасно. Згодом виникло безліч суперечок через процедуру і правильність нарахування податків, причому більшість закінчувалося на користь людей.
«Тому, якщо ви бачите будь-які порушення з боку податкової – варто впертися і боротися до кінця. Не можна дозволяти держорганам порушувати ваші права», – зазначив UBR.ua юрист юридичної компанії ILF Арсен Бучковський.
За його словами, в цьому році українці найчастіше сперечаються через неправильні дані, отримані ДФС з реєстру, і неконструктивну позицію самої податкової. Наприклад, власник будинку в селі, де жила його бабуся, отримав повідомлення з податкової, хоча будинок давно знесли і на його місці тепер просто пустир.
«А ось податкова не знала, адже в реєстр зміни про знесення будинку не внесли. Незважаючи на те, що фіскали могли на власні очі переконатися, що будинку немає, вони все одно пішли в суд, намагаючись стягнути несплачену суму податку», – розповів Бучковський.
У підсумку, в суді фігурували фотографії пустиря як доказ. На щастя, здоровий глузд переміг, і в домаганнях податківців суд відмовив. Але цей приклад показує, що ДФС намагатиметься стягнути з вас податок так, як їй це зручно, неважливо, чи є для цього фактичні підстави, чи ні.
Водночас юристи вважають суперечки з податку на нерухомість зовсім нескладними і відзначають надзвичайну швидкість їх розгляду – від декількох місяців до півроку.
Поки триває оскарження податкового повідомлення – рішення, воно не підлягає сплаті. Але в разі програшу в суді податкова нарахує штрафні санкції за весь період, тобто і за час оскарження теж.
«Тому намагатися оскаржити податкове повідомлення, з метою потягнути час, а не скасувати його – не варто», – підкреслив Арсен Бучковський.
Якщо ви не згодні з розрахунками податкової, досить просто подати заяву до податкових органів на звірку, додавши копії правовстановлюючих документів на квартиру (з яких буде видно, яка частка належить платникові податків, метраж в розрізі загальної та житлової площі і т.д.). А також запросивши формулу розрахунку, на підставі якої податкова служба прийшла саме до такої суми податку.
На підставі заяви ДФС проведе звірку об’єктів нерухомості, розміру загальної та житлової площі, права на користування пільгою з оплати податку, розміру ставки податку, нарахованої суми податку.
«У разі виявлення розбіжностей між даними податкових органів, а також даними, які підтверджуються документами, наданими платниками податків, податковий орган здійснює перерахунок суми податку і надсилає нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє повідомлення при цьому вважається анульованим», – пояснила старший юрист Eterna Law Карина Павлюк.
Але при цьому треба пам’ятати про основні зміни, які відбулися в законодавстві.
Важливі зміни
Що стосується змін до Податкового кодексу щодо податку на нерухомість, в 2017 році було лише дві правки: обидві стосуються порядку і термінів відправки податкового повідомлення.
Як зазначив старший юрист юридичної фірми «Астерс» Роман Дробоцькій, багато хто стикається з ситуацією, коли в наявності є кілька зайвих метрів житлової нерухомості, за які за законом треба платити. Але податкова всі ці роки нічого не присилає. Виникає питання: що загрожує платнику за несплату податку, адже сплата штрафу прив’язана до моменту отримання повідомлення. А раз в минулі роки повідомлення не було, то і штрафів бути не може.
Справді, нарахувати податок і вручити податкове повідомлення-рішення закон покладає на ДФС. Тому покладати відповідальність на платника за порушення податкової (несвоєчасну відправку податкового повідомлення) несправедливо.
Раніше подібного висновку доходили і судді, наприклад, у справі №820 / 9349/15, яка стосувалася схожого за процедурою нарахування, податку на транспортні засоби.
«Суд дійшов висновку, що незазначення в податковому повідомленні-рішенні дати, так само як і несвоєчасне його надсилання платнику – це порушення вимог закону. Отже, незаконне саме податкове повідомлення-рішення», – говорить Арсен Бучковський.
Тобто, податкові повідомлення-рішення, які були надіслані податковою після 1 липня, можна було оскаржити.
Зміни до Податкового кодексу від 2017 року цю можливість дещо урізали. Так були додані два нові пункти. Відповідно до першого (п.п. 266.10.2 НК України) платник звільняється від відповідальності за порушення строків сплати податку, якщо податкова несвоєчасно вручила йому повідомлення-рішення.
«Для платника вигода від цього нововведення невелика, адже і раніше його обов’язок сплати був прив’язаний до факту отримання повідомлення, а не до конкретної дати. Тобто, факт порушення термінів подання відповідного повідомлення з боку податкової не впливав на здатність платника сплатити податок вчасно, у нього завжди було на оплату 60 днів з моменту отримання», – зазначив Бучковський.
А ось для ДФС цей пункт фактично легалізує можливість несвоєчасного надіслання податкового повідомлення-рішення. Тобто тепер Податковий кодекс прямо говорить, що якщо фіскали порушили свої зобов’язання у взаєминах з платником, то податок він все одно повинен платити. Але не несе при цьому відповідальність за своєчасність сплати. Штрафів не буде.
Друге нововведення ще гірше (п.п. 266.10.2 НК України). Тепер Фіскальна служба офіційно, за прямим приписом закону може стягувати податок за минулі періоди, в розрізі 3-х років (строк позовної давності). Тобто, в цьому і кожному наступному році, якщо ви раніше не отримували податкових повідомлень, то можете отримати відразу три. Звичайно, без штрафних санкцій.
За словами Романа Дробоцького, податківці можуть спробувати надіслати повідомлення з вимогою сплатити податок за весь час його дії (з 1 січня 2013 року). А кожен сам вирішить – заплатити або оскаржити цю вимогу в суді.
Якщо ви не сплатите податок, то до частини вашого майна може бути застосована податкова застава (тобто фіскальна служба може продати частину вашого майна, щоб погасити борг з податків). І якщо ви злісний неплатник, то ваше майно можуть продати за рішенням суду. Якщо сума боргу перевищити 800 тисяч гривень, то в цьому випадку вам може «світити» кримінальна відповідальність. Втім, поки що таких випадків, за словами юристів, ще не було.
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас