Банки планують активніше кредитувати бізнес (опитування НБУ) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки планують активніше кредитувати бізнес (опитування НБУ)

Кредит&Депозит
624
Національний банк за результатами опитування про умови кредитування відзначає очікування пожвавлення кредитування банками як бізнесу, так і населення.
Про це йдеться в звіті про підсумки опитування, оприлюдненому на веб-сайті НБУ.
Згідно з ним, найбільш оптимістичні очікування стосуються корпоративного кредитування – збільшення кредитного портфеля бізнесу очікували 76% опитаних банків, приросту кредитів фізичним особам – 69%”.
Регулятор повідомляє, що опитування проводилося з 20 березня по 10 квітня 2018 року серед кредитних менеджерів 64 банків, на які сукупно припадає понад 98% загальних активів системи.
Його результати відображають оцінку стану банківського кредитного ринку в 1 кварталі 2018 року і очікувань на 2 квартал 2018 року і наступні 12 місяців.
У січні-березні банки активніше, ніж кварталом раніше, схвалювали заявки на кредити малим і середнім підприємствам (МСП) та на споживчі кредити, відповідаючи на зростання попиту.
На пожвавлення кредитування населення і МСП в 1 кварталі позитивно вплинули зниження банками процентних ставок і подовження термінів кредитування.
Підвищення конкуренції між банками і небанківськими установами, а також економічне зростання і зниження інфляційних очікувань привели до пом’якшення невеликими банками вимог до позичальників – фізичних осіб протягом 1 кварталу.
Разом з тим банки, передусім великі, підвищили вимоги до застави по кредитах бізнесу, а також посилили обмеження, що накладаються кредитною угодою, особливо для великих підприємств.
Кілька великих банків також повідомили про зростання попиту на іпотечні кредити.
Крім того, підсумки опитування свідчать про те, що в другому кварталі банки не планують пом’якшувати стандарти кредитування для великих підприємств, але передбачають пом’якшення умов при кредитуванні МСП, надання короткострокових і гривневих кредитів.
Це ж стосується споживчого кредитування.
94% респондентів вважають боргове навантаження на МСП низьким або середнім.
Разом з тим боргове навантаження на бізнес в цілому зберігається високим, оскільки частка банків, які вказали на закредитованість великих підприємств, зросла на 7 п.п. до 45%.
Зазначимо, за версією авторитетної премії FinAwards2018, найкращим кредитом готівкою визнаний «Тест Драйв» від ПУМБ.
За умовами банківського продукту можна отримати до 200 тис. гривень готівкою без щомісячної комісії в перші 6 місяців і комісії за дострокове погашення. І це при річній ставці – 0,01%. Як запевняють у банку, гроші можна отримати протягом години.
Детальніше дізнавайтеся на сторінці банку.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас