У Росії придумали, як ще обмежити доступ до сайтів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії придумали, як ще обмежити доступ до сайтів

Світ
1202
Роскомнагляд пропонує ввести нову підставу для блокувань сайтів – рішення суду у справі про адміністративне правопорушення.
Про це повідомляє Комерсант.
Нова версія проекту наказу про “порядок ідентифікації інформаційних ресурсів з метою вжиття заходів щодо обмеження доступу до інформаційних ресурсів” уже опублікована на regulation.gov.ru.
Цей документ дозволить блокувати навіть VPN і анонімайзери.
На запит видання в Роскомнагляді не відповіли, але опитані журналістами експерти вважають, що документ потрібен, щоб легалізувати блокування мільйонів IP-адрес в рамках боротьби з месенджером Telegram.
“Після серії блокувань соцмереж багато галузевих юристів звертали увагу на те, що правова база для таких дій Роскомнагляду відсутня. Ймовірно, в наглядовому відомстві зрозуміли, що блокування всіх IP-адрес відбувається на досить сумнівних підставах, і вирішили оперативно і непублічно усунути цю прогалину і, таким чином, підвести правову базу під свої дії”, – заявила директор зі стратегічних проектів Інституту досліджень інтернету Ірина Левова.
Зазначимо, 13 квітня Таганський суд Москви постановив заблокувати месенджер Telegram на території Росії за відмову передати ФСБ ключі шифрування від листування користувачів.
Оператори зв’язку стали отримувати розпорядження Роскомнагляду про блокування IP-адрес Telegram з 16 квітня.
За даними ресурсу usher2.club, що відстежує кількість IP-адрес, що потрапили під блокування, в понеділок на 19:30 за Києвом в реєстрі перебувало близько 18 мільйонів IP-адрес.
Під обмеження доступу потрапили в тому числі сервіси Amazon, Google, Microsoft, Hetzner, Digital Ocean.
Через це труднощі з доступом і обмеженням роботи відчували вже багато інтернет-ресурсів. Серед них – месенджери Viber і Slack, виробник комп’ютерних ігор Nintendo Switch і онлайн-платформа Xbox. Також, наприклад, тимчасово припиняв працювати онлайн-продаж квитків на сайті Музею Московського Кремля.
Юристи міжнародної правозахисної організації “Агора” отримали вже 150 звернень інтернет-сервісів, які постраждали від блокувань Роскомнагляду.
Сам Роскомнагляд в понеділок заявив, що зі скаргами про порушення в роботі інтернет-сервісів можна звертатися в Регіональний громадський центр інтернет-технологій, який повинен виступити посередником між відомством і інтернет-спільнотою.
За матеріалами:
Коммерсантъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас