Підраховано, скільки принесе Україні передача "Борисполя" в приватні руки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підраховано, скільки принесе Україні передача "Борисполя" в приватні руки

Казна та Політика
1721
Передача аеропорту “Бориспіль” в концесію, схвалена ще в 2012 році, може потенційно надати державі приблизно 2,5 млрд євро у вигляді інвестицій і платежів.
Таку цифру озвучила голова Офісу Національної інвестиційної ради при президенті України Юлія Ковалів в інтерв’ю ЦТС.
Ковалів зазначила, що аеропорти “Львів” та “Бориспіль” є привабливими об’єктами для міжнародних інвесторів саме у формі концесійних проектів.
“Зараз з їхнього (інвесторів, – Ред.) боку вже є інтерес, але вони чекають рішення від України – будуть конкурси, в якому форматі. Думаю, концесію в аеропортах може бути оголошено не раніше наступного року”, – припустила Ковалів.
Вона навела приклад концесії аеропорту Белграда, щоб оцінити потенціал “Борисполя”.
“Одна зі свіжих історій успіху, яку Україні можна взяти за орієнтир, – концесія аеропорту Белграда. За обсягами пасажиропотоку він вдвічі менший за “Бориспіль”. На концесійний конкурс було подано близько 25 заявок від окремих компаній і міжнародних інвестиційних консорціумів. Перемогла французька корпорація Vinci. Структура виглядає так: держава отримує стартовий платіж у бюджет, близько мільйона євро, і концесійні платежі не менше ніж 16 млн євро щорічно. Ще понад 700 млн євро у вигляді гарантованих інвестицій Vinci зобов’язується вкласти в інфраструктуру аеропорту протягом 25 років. У результаті держава отримає не менше ніж 1,3 млрд євро протягом строку дії договору концесії. Якщо умовно порівняти цей кейс з аеропортом Бориспіль, то подібний проект потенційно може принести Україні понад 2,5 млрд євро”, – розповіла Ковалів.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас