В Україні все ще "зникає" занадто багато газу під час розподілу, - ЄБРР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні все ще "зникає" занадто багато газу під час розподілу, - ЄБРР

Енергетика
972
В Україні все ще занадто багато газу розкрадають під час його розподілу, тому потрібно посилити конкуренцію у видобутку газу.
Про це сказав керуючий директор Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) в країнах Східної Європи і Кавказу Франсіс Маліж, передає РБК-Україна з посиланням на “Голос Америки”.
“Занадто багато газу все ще “зникає” під час розподілу і, кажучи “зникає”, я не маю на увазі, що він зникає для всіх. Занадто багато газу все ще крадеться під час розподілу”, – сказав Маліж.
За його словами, в газовому секторі все ще залишилися корупційні можливості та, щоб їх усунути, необхідно прискорити анбандлінг “Нафтогазу”.
“Потрібно давати людям гроші, а не знижку на газ” і монетизувати субсидії”, – додав Маліж.
Він назвав відповідне регулювання енергетичного сектора, збільшення конкуренції у видобутку газу і зменшення ролі держави, серед складових, необхідних для створення конкурентного ринку газу в Україні.
“Я не кажу, що не існує зобов’язання держави надавати газ бідним людям, але потрібно, щоб тут грали роль ринкові механізми, а вони не задіяні через державні зобов’язання”, – підкреслив чиновник.
Потрібно посилити конкуренцію у видобутку газу і краще регулювати його розподіл, переконаний Маліж.
“Необхідно, щоб була конкуренція у видобутку газу. Кажуть, що на ринку видобутку газу домінує “Укргазвидобування” і це, великою мірою, правда. Для того, щоб це виправити, потрібно поліпшити процес ліцензування й інвестиційне середовище. Анбандлінг є надзвичайно важливим для конкурентного ринку газу, він також надзвичайно важливий, щоб захистити роль України як транзитної країни”, – переконаний Франсіс Маліж.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас