Майже половина українців не знають, куди можна звернутися при виникненні суперечки з банком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Майже половина українців не знають, куди можна звернутися при виникненні суперечки з банком

Кредит&Депозит
1817
Майже половина українців – 45% – не знають, куди можна звернутися, щоб вирішити суперечливі ситуації з фінансовими установами.
22 лютого у Верховній Раді України був зареєстрований законопроект №8055 “Про заснування фінансового омбудсмена”, який повинен впровадити механізм позасудового вирішення суперечок між фінансовими установами та споживачами.
У більшості європейських країн, крім судів, є альтернативні шляхи вирішення таких конфліктів. А майже половина українців – 45% – й узагалі не знають, куди можна звернутися, щоб вирішити суперечливі ситуації, які виникають з фінустановами.
“Ми проводили детальний аналіз судових суперечок між споживачами та фінансовими установами України. Ми проаналізували, скільки вони тривають і скільки коштують. Виявилося, що наші судові процедури досить тривалі, вирішення суперечки триває не менше року, і ще це досить дорого для споживача. Я вже не кажу про інші моменти – неефективність і недовіру українців до судової системи”, – говорить Юлія Вітка, заступник керівника проекту USAID “Трансформація фінансового сектору”.
Також, за результатами проведеного опитування, виявилося, що 78% українців не бажають нікуди звертатися при виникненні спорів із фінансовими установами.
“Основне завдання і результат впровадження інституту фінансового омбудсмена – це підвищення довіри споживачів фінансових послуг до фінансового ринку в цілому для того, щоб вони знали і мали інструмент захисту їхніх інтересів, який дозволить їм відстояти ці інтереси”, – зауважив нардеп Руслан Демчак під час круглого столу.
Автори законопроекту також прогнозують, що при появі фінансових омбудсменів споживачі більш охоче будуть брати участь на ринку фінансових послуг, що послужить поштовхом для розвитку цього сектору.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас