У МВФ озвучили нечувану суму світового боргу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У МВФ озвучили нечувану суму світового боргу

Світ
2385
Сумарний глобальний борг досяг нового рекордного максимуму – 164 трильйони доларів або майже 225% світового ВВП. Про це повідомив директор Департаменту з питань бюджетної політики Міжнародного валютного фонду Вітор Гаспар під час презентації щорічного «Бюджетного вісника» (Fiscal Monitor Report) вчора у Вашингтоні.
«Левова частка світових боргів припадає на країни з розвиненою економікою», – уточнив Гаспар.
Йдеться, перш за все, про розвинені країни G20. Це, на думку експертів МВФ, може стати приводом для початку чергової глобальної економічної кризи в середньостроковій перспективі.
Так, сумарні борги країн з розвиненою економікою склали 135 трлн дол. При цьому за останні 12 років цей показник зріс приблизно на 80 трлн дол.
Приблизно 30% в структурі загального світового боргу складають запозичення США і Китаю.
У країнах з економікою, що розвивається – в середньому 50% від сумарного ВВП – борги, пов’язані, перш за все, з пережитими за останнє десятиліття фінансовими кризами.
«Наша аналітика демонструє, що 40% країн з низьким рівнем доходу вже зараз знову піддаються негативним фінансовим тенденціям або навіть перебувають у скрутному становищі. У найближчі п’ять років ця кризова ситуація для них буде тільки посилюватися», – вважає Гаспар.
На його думку, вкрай важливо, щоб країни з низьким рівнем доходу зміцнювали свою фіскальну політику таким чином, щоб «бути в змозі обслуговувати свої борги».
«Потрібно правильно розставляти пріоритети: навести порядок в податковому адмініструванні, спрямувати фінансування на розвиток охорони здоров’я, освіти і державної інфраструктури», – уточнив високопоставлений чиновник МВФ.
У Фонді закликають держави уникати ненадійних фінансових стимулів і циклічності економіки, а також «спрямувати всі сили на утримання зростання бюджетного дефіциту і зовнішнього боргу».
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас