Максим Пархоменко: чого чекати від торговельної війни США і Китаю? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максим Пархоменко: чого чекати від торговельної війни США і Китаю?

Світ
550
Китай без коливань буде відповідати на нові обмежувальні заходи в свій бік, якщо Америка буде обмежувати торговельні відносини. Це один з найчастіших меседжів за останні кілька тижнів, які ми чули.
Давайте розберемося, в чому причина і суть цих подій.
Коріння проблеми, на думку Америки, росте від торгового балансу США.
Сальдо торговельних операцій за останній період є вкрай негативним і сягає позначки – 58 млрд доларів. Це, в свою чергу, тисне на американський уряд.
По суті гроші “випливають” з Америки, і швидкість цього процесу явно сильно збільшиться.
Найбільший обсяг імпорту припадає на Китай, в зв’язку з чим він і став мішенню для атаки.
США в цьому випадку вводить нові обмежувальні заходи щодо імпортної продукції на суму в 50 млрд доларів.
Таким чином, мита будуть складати від 10 до 20 відсотків. Потрапляти під них будуть алюміній і сталь.
В цілому поточні заходи не можна назвати реально торговельною війною. Це скоріше торги, основна суть яких полягає в тому, що США намагаються повторити історію 80-х років, коли вони провели серію захисних заходів відносно Японії, яка мала набагато більше позитивне сальдо і будь-якими способами намагалася отримати технології з США.
У випадку з Японією країна відкрила для США свій ринок напівпровідників, а японські компанії отримали можливість інвестувати в США, будуючи заводи.
З Китаєм історія не зможе повторитися в першу чергу через те, що Японія була союзником США, а імперські амбіції були придушені дуже давно і в цілому США виступали її найбільшим торговим партнером.
Китайська ж влада намагається вивести країну в лави лідерів і зробити її найбільшою економікою. Це може призвести до домовленості між країнами та відкриття ринку одна для одної або занурить світ у депресію на тлі торгової війни двох країн.
“Навіть війни закінчуються переговорами”, – нагадав Вілбур Росс, міністр торгівлі США.
Таким чином США натякають, що вони хочуть більш відкритих ринків для своїх підприємців і господарств. Зокрема, ухвалений “біль щодо Тайваню”, який офіційний Китай не визнає, дозволяє говорити, що Трамп розігрує всі наявні у нього карти.
Найбільш вірогідний сценарій полягає в знятті торгових бар’єрів і відкритті ринку Китаю затомість для американських компаній.
Важливо розуміти, що Китай є найбільш швидко зростаючою економікою. На даний момент у країні активно розвивається середній клас і протягом найближчих десяти років він зросте з 300 млн до 600 млн осіб, виходячи з цього, США всіма силами буде намагатися закріпитися на ньому в особі своїх компаній.
В розрізі України угода не несе ні особливих стимулів, ні ризиків. В цілому світова економіка набирає обертів, а ми просто перебуваємо в спільній упряжці і показуємо середнє світове зростання.
З урахуванням поточних подій, вкрай важливою для нашого уряду була б орієнтація на Китай і нарощування експорту продукції наших підприємств у цей регіон.
Максим Пархоменко, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас