Україна через анексію Криму в 2,5 разу скоротила вилов риби та морепродуктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна через анексію Криму в 2,5 разу скоротила вилов риби та морепродуктів

Аграрний ринок
230
Україна після анексії Криму Росією знизила обсяги офіційно виловленої і вирощеної риби і морепродуктів з 220 до 90 тисяч тонн на рік.
Про це повідомив під час прес-конференції генеральний директор Асоціації українських імпортерів риби і морепродуктів Дмитро Загуменний.
“У нас останні три роки офіційний вилов і обсяг вирощеної риби становить близько 90 тисяч тонн. Якщо імпорт 300-320 тисяч тонн, то власна риба – 90 тис. тонн. До 2013 року показник був близько 220 тисяч тонн на рік. Дуже багато підприємств, які займалися промислом, знаходилися в Криму. Зараз, як ви самі знаєте, українські компанії у Криму нічого не виловлюють”, – сказав він.
Також Загуменний підкреслив, що в останні три роки спостерігається збільшення імпорту риби та морепродуктів в Україну, однак це є лише відновленням ринку, а не реальним зростанням.
“У нас була дуже серйозна девальвація національної валюти в 2014-2015 роках. Оскільки рибна продукція в основному є імпортною та купується за валюту, безумовно, девальвація призвела до того, що багато людей просто відмовилися від споживання риби і морепродуктів або ж перейшли у більш доступний сегмент”, – сказав він, додавши, що найбільшими імпортерами цієї продукції є Норвегія, Ісландія та США.
За словами Загуменного, в середньому кожен українець споживає від 9 до 14 кілограм риби на рік, чого, судячи з інформації Міжнародної організації охорони здоров’я, недостатньо для підтримки здоров’я, оскільки показник має становити 20 кілограм.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас