Знайдено спосіб відновити зуби без пломб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Знайдено спосіб відновити зуби без пломб

Технології&Авто
5515
Дослідники з Вашингтонського університету розробили лікарський засіб, який відновлює пошкоджену зубну емаль. Відновити емаль зубів обіцяють багато виробників зубних паст, але цю обіцянку виконати складно. Емаль виробляється амелобластами – клітинами, які самоліквідуються ще до того, як новенький зуб з’явиться з ясен. Після цього нову емаль взяти ніде, а ось втрачається вона постійно – стирається об їжу й інші зуби, роз’їдається продуктами життєдіяльності бактерій.
Протягом життя емаль “ремонтують” ферменти слини, мінеральні компоненти зубних паст і солі, розчинені у питній воді, але їх недостатньо для того, щоб відновити вже пошкоджену емаль. Навіть якщо руйнування не проникло далі емалі, в дентин і пульпу, його доводиться лагодити штучними матеріалами, мало схожими на природне покриття зуба. Пептидна суміш, розроблена вченими з Вашингтонського університету, відновлює втрачену емаль; можливо, в майбутньому вона стане заміною пломб. У лабораторних умовах суміш дозволила відновити досить товстий шар мінералізованого покриття, близький за структурою до справжньої зубної емалі.
Обробка пошкодженої ділянки емалі фторвмісним складом з тих, що використовуються в зубних пастах, дала набагато тонший шар відновленої емалі.
Ученим ще належить перевірити, як їхня розробка працює в роті живої людини. Якщо препарат виявиться таким ефективним, як в лабораторії, вчені сподіваються створити на його основі продукти для зміцнення емалі в рамках щоденного догляду за порожниною рота – зубні пасти, жуйки або лікувальні гелі.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас