Ціни на українських заправках приготувалися до стрибка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на українських заправках приготувалися до стрибка

Енергетика
3162
Найбільше за 80 років відкриття Еміратом Бахрейн нового родовища нафти в Перській затоці на початку квітня могло б обвалити світові ціни. Але замість падіння, ціна нафти Brent впродовж 9-13 квітня злетіла до $73,3/бар. Це найбільше зростання за останні 4 роки – відтоді як США вдалися до перших заходів проти нафтового картелю ОПЕК. У Вашингтоні тоді взялися активно нарощувати видобуток, в той час як держави договору ОПЕК+ його скорочували, намагаючись утримати високі ціни.
Для України, з її надзвичайно слабкою державною нафтовою політикою, стрибок світових цін став неприємною несподіванкою. Зміцнення гривні дозволило навесні стабілізувати і навіть трохи знизити вартість пального на заправках. Що нетипово для нашого ринку – початок посівної зазвичай призводить до збільшення попиту і зростання цін.
Якщо період зростання нафтових котирувань продовжиться, українському ринку доведеться забути про цінову стабільність. А трейдери будуть змушені скоригувати свої ціни слідом за світовим ринком. Песимістичний сценарій обіцяє збільшення вартості пального на АЗС на 30-40% вже до 18 квітня.
До того ж, на цю дату запланована інша важлива подія всеукраїнського масштабу – єдиний працюючий в Україні великий НПЗ (Кременчуцький) готується подати профільній комісії МЕРТ пропозицію почати офіційне розслідування численних порушень при імпорті нафтопродуктів в 2017 році.
Щоб врятувати виробництво, цей НПЗ запропонує владі свій варіант введення загороджувальних квот. Імовірно, вони збільшать ціну імпорту нафтопродуктів виробництва РФ на 35% і Білорусі на 25%. При цьому ініціатори розслідування будуть апелювати до інтересів оборони і неприпустимість критичної торгової залежності від двох зазначених країн.
Введення квот знімає цю проблему. Воно дозволить вивести на перші ролі в українському імпорті країни Каспійського басейну і деякі держави НАТО, такі як Литва, Польща та Румунія. А виручені кошти допоможуть державі наростити внутрішнє виробництво дизпалива. З’явиться перспектива відновлення НПЗ в Одесі і Херсоні, які простоюють. Але все це справа далекого майбутнього.
Поки ж українському ринку загрожує черговий ціновий стрес, оскільки плани введення квот збігаються з сезоном ажіотажного попиту і сплеском світових цін на нафту. Врятувати українців від шоку може тільки зниження нафтових котирувань: якщо Brent повернеться до звичного для останнього року рівня в $56-62/бар, ціни на заправках зможуть встояти.
Бахрейн нам на допомогу
Досі Бахрейн, що займає 67-е місце в світі за запасами, особливої ​​ролі на світовому ринку не грав. А вплив цієї мініатюрної країни на нафтові ціни був дуже незначним. Однак ситуація незабаром може змінитися – 3 квітня держава заявила про відкриття нового гігантського родовища нафти. Втім, ця нафтова сенсація, при всій її солідній вазі, поки ще не здатна згладити шок світового ринку від нової дестабілізації в Лівії.
За оцінкою DeGolyer & MacNaughton Corp., нове родовище Bahrain Al-Khaleej відноситься до розряду великих. Його можна порівняти за запасами з головними нафтогазовими сенсаціями 2011-2013 років: відкритою тоді в Середземному морі низкою родовищ Leviathan, Tamar, Aphrodite і Zohr.
Запаси родовища в Бахрейні становлять 600 млн тонн нафти і 0,4 трлн куб м природного газу, які залягають в сланцевих породах. До цього відкриття видобуток нафти в Катарі становив по 134 тис./бар на добу. Більше половини цього обсягу приносили відкриті ще в 1990-х роках кілька сотень свердловин нафтового поля Al-Shaheen, яке належить компаніям Total і Qatar Petroleum.
Через порівняно невеликий видобуток Бахрейн не входить до нафтового клубу ОПЕК. Велика нафтовидобувна сусідня країна, Королівство Саудівська Аравія, активно використовує територію Бахрейну для того щоб обходити квоти нафтового картелю на експорт нафти. Відкриття нового бахрейнського родовища здатне вивести цей обхід на новий рівень і збільшити пропозицію нафти на світовому ринку. Що, звісно, буде провокувати зниження нафтових цін.
Андрій Старостін
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас