Підрозділ Samsung помилково роздав акції на суму понад 100 млрд доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підрозділ Samsung помилково роздав акції на суму понад 100 млрд доларів

Фондовий ринок
1339
Одна з найбільших брокерських компаній Південної Кореї — Samsung Securities Co. — припустилася помилки в розрахунку зі своїми співробітниками, які одночасно є її акціонерами.
У рахунок виплати дивідендів вони повинні були отримати по 1 тис. корейських вон (0,93 долара) на акцію, але в результаті помилки отримали по 1 000 акцій Samsung Securities, повідомляє Bloomberg.
Загальна вартість помилково переданих і не існуючих в реальності 2,83 млрд акцій теоретично склала близько 112,6 трлн вон (близько 105 млрд доларів). Ця сума, як зазначає Bloomberg, більш ніж у 30 разів перевищувала ринкову вартість самої компанії. У південнокорейських ЗМІ помилково передані акції назвали «примарними». Такі акції отримали близько 2 тис. співробітників компанії.
Той факт, що насправді акцій не існувало, не завадив деяким співробітникам, які отримали «примарні» цінні папери, їх продати, підкреслює агентство. Акції, за його інформацією, встигли продати 16 працівників Samsung Securities Co.
За даними WSJ, «примарні» акції були продані на суму близько 187 млн доларів.
Помилка була помічена компанією через 37 хвилин, після чого операції з помилково виданими акціями були заблоковані. Однак інформація про продаж «примарних» акцій потрапила на ринок, у результаті чого вартість цінних паперів компанії за 6 хвилин впала майже на 12%. Це, як зазначає Bloomberg, стало найбільшим подібним спадом з часу світової економічної кризи 2008 року.
«Ніхто не очікував зіткнутися з чимось подібним», — прокоментував агентству ситуацію науковий співробітник Корейського інституту ринку капіталу Хван Сеївон (Hwang Seiwoon). «Працівник, що продає 1 мільйон акцій компанії в робочий час? Ось що тепер здається надзвичайним», — додав він. При цьому генеральний директор Samsung Securities Ку Сунг-Хун пообіцяв інвесторам компанії, які зазнали збитків, відшкодувати їх в «максимально можливому ступені». Співробітники, які продали отримані ними помилково акції, зазнають покарання.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас