Павло Федчук: як відкрити рахунок в іноземному банку громадянину України? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Павло Федчук: як відкрити рахунок в іноземному банку громадянину України?

Особисті фінанси
43825
Досить часто у громадян України, які працюють за кордоном або тривалий час перебувають за кордоном, виникає запитання: чи можу я відкрити рахунок за кордоном без негативних наслідків?
Мета досить проста: забезпечення витрат в поїздці, отримання заробітної плати, отримання дивідендів, вимога законодавства країни перебування, купівля нерухомості, та і просто заощадження коштів у більш надійному банку, ніж банки України.
У зв’язку з цим у наших громадян виникають логічні запитання:
- чи можна безперешкодно відкрити банківський рахунок за кордоном?
- чи не буде це порушенням законодавства України?
- чи потрібний для відкриття рахунку дозвіл державних органів України? і чи не спричинить відкриття рахунку та його використання штрафних санкцій з боку державних органів?
- що необхідно для відкриття рахунку за кордоном?
- як розмістити на ньому кошти? і багато інших запитань.
Спробуємо відповісти на основні запитання.
Відповідно до валютного законодавства України, фізичні особи – громадяни України мають право без перешкод відкривати банківські рахунки за кордоном (не так давно Національний Банк України скасував необхідність повідомлення про відкриття рахунку).
Тобто, фактично громадяни України мають право без будь-яких дозволів відкривати рахунки за кордоном.
Основні документи, які необхідні українцю для відкриття рахунку в іноземному банку, – це внутрішній і закордонний паспорт, ідентифікаційний податковий номер.
Без цих документів закордонний рахунок ніхто не відкриє. Але потрібно розуміти, що одних тільки паспортів та ІПН замало. Зараз з таким мінімальним переліком документів можна відкрити рахунок, наприклад, у швейцарському банку CIM.
Більшість же банків запитує додаткові документи, і в кожному конкретному банку цей перелік буде різним. Також банки ставлять додаткові запитання, такі як:
- мета відкриття рахунку (для чого він потрібен);
- звідки і від кого будуть надходити грошові кошти на рахунок;
- чи є зв’язок з країною, в якій відкривається рахунок;
- які суми і за що будуть надходити на рахунок;
- куди і на які цілі будуть йти гроші з рахунку;
- джерело походження коштів;
- та інші запитання, які залежать від конкретно обраного банку і цілей рахунку.
На які цілі і де зараз можна відкрити рахунок в іноземному банку фізичній особі?
Якщо до громадян України, які працюють в країні відкриття рахунку і отримують там офіційну заробітну плату, особливих питань у банків не виникає (мета ясна – одержання винагороди за працю), то у багатьох інших громадян банк буде запитувати додаткові документи.
І в основному це документи, що підтверджують джерело доходу (договор про продаж майна, документи про виплату дивідендів, податкові декларації, документи про наявність компанії, яка і формує основний дохід, і багато іншого).
Тому основоположним моментом у відкритті рахунків у закордонних банках є мета – для чого потрібний рахунок. Цілі можуть бути різними: одержання доходу (заробітної плати), отримання дивідендів, накопичення та збереження коштів для особистих витрат під час перебування за кордоном і т. д.
Слід зазначити, що використання рахунків за кордоном без ліцензії НБУ (якщо немає перерахувань з України) можливе тільки для особистих цілей, не пов’язаних з підприємницькою діяльністю.
Ведення ж підприємницької діяльності через іноземний рахунок можливе лише за наявності індивідуальної ліцензії. Тобто використання закордонного рахунку для надання послуг, виконання робіт, торгівлі на ринку цінних паперів та інших послуг, які можуть бути розцінені як підприємництво, для громадян України потребує отримання індивідуальної ліцензії НБУ.
Також, виходячи з цілей і причин відкриття рахунку, визначається країна і банк, де краще відкрити рахунок. Якщо не брати в розрахунок рахунки для отримання заробітної плати, де основну роль у виборі банку відіграє країна роботи і банк роботодавця, то на сьогоднішній день найбільшою популярністю серед наших громадян користуються банки Кіпру, Естонії, Швейцарії, Латвії.
Приміром, для відкриття рахунку в банках Кіпру, Латвії, Македонії, Литви громадянину України необхідно підтвердити джерела походження коштів і статків.
Такими документами можуть бути податкові декларації, банківські виписки, документи, що підтверджують продаж нерухомості, отримання дивідендів чи іншого доходу. Якщо на Кіпрі, в Латвії, Македонії рахунок можна відкрити дистанційно, то банки Литви вимагають особистого візиту в головний офіс.
Що стосується банків Латвії, то вони досі є найбільш доступним варіантом для фізичних осіб (і з точки зору вартості відкриття та обслуговування рахунків, строків, розташування країни і російськомовної підтримки).
З корпоративними клієнтами (компаніями) ситуація з латвійськими банками йде гірше, тому що останні події і законодавчі зміни в Латвії призвели до відтоку капіталу нерезидентів з цієї країни.
По-перше, ситуація з ліквідацією одного з найбільших латвійських банків – ABLV Bank, змусила задуматися клієнтів про необхідність диверсифікації ризиків та перекладання капіталу «в різні кошики», тобто про відкриття рахунків у кількох банках для того, щоб знизити ризики втрат.
По-друге, розпорядження Комісії ринку капіталу і фінансів Латвії про припинення обслуговування рахунків клієнтів, які відносяться до категорії shell-компаній. Якщо зміни в закон будуть ухвалені, то протягом кількох місяців усі рахунки shell-компаній в латвійських банках будуть закриті.
Якщо брати банки Естонії, то для відкриття рахунку в даній країні необхідно обов’язково підтвердити зв’язок громадянина України з країною (це має бути реальна зв’язок). Таким підтвердженням може бути наявність посвідки на проживання (проживання), робота в даній країні, нерухомість, компанія та інші.
Банки Чехії, не так давно популярні у наших громадян, у 2017 році відмовилися від роботи з нерезидентами, тому ця юрисдикція поки що недоступна для відкриття рахунків.
Такі країни, як Австрія, Ліхтенштейн, Люксембург, Швейцарія – це більше варіант для заможних громадян, яким потрібен інвестиційний рахунок (кількість транзакцій за такими рахунками дуже обмежена – 1-2 операції на місяць).
Їх цікавлять клієнти, які готові інвестувати в продукти банку, і суми інвестицій в кожному конкретному банку будуть відрізнятися (це може бути і 10 000 євро, і досягати 1 000 000 євро). Хоча є і винятки.
Наприклад, швейцарський банк CIM – це саме той варіант, коли для відкриття рахунку потрібен мінімальний пакет документів (тільки внутрішній і закордонний паспорт, індивідуальний податковий номер). І поки що банк не просить жодних підтверджуючих документів щодо доходів та статків клієнтів.
Деякі банки Ліхтенштейну і Люксембургу (наприклад, Alpinum Bank, RCB Bank) – також лояльні до нерезидентів. У них немає особливих вимог до незнижуваних залишків на рахунках або ці суми незначні (в межах 5 000 – 10 000 євро), але вони обов’язково запитують документи, що підтверджують джерела походження коштів.
Як розмістити кошти на закордонному рахунку?
До 2017 року будь-яке розміщення коштів на рахунку за кордоном вимагало отримання індивідуальної ліцензії НБУ, незалежно від того, чи отримується заробітна плата, чи інші доходи.
Винятком було лише відкриття рахунку на період перебування за кордоном. Однак після повернення в Україну перед громадянами України ставав вибір – або закрити рахунок, або отримувати ліцензію. В іншому випадку це вважалося порушенням валютного законодавства і спричиняло штраф на суму розміщених за кордоном коштів.
У 2017 році НБУ вніс зміни у свої нормативні акти, і тепер розміщенням валютних коштів за кордоном, що потребує отримання ліцензії, є переказ валютних цінностей з України на рахунок резидента за кордоном.
В даному випадку резидентом вважається фізична особа, яка не є підприємцем. Тому якщо перерахувань коштів з України немає, для використання рахунку ліцензія НБУ не потрібна. Головна вимога – щоб джерело надходження коштів було не з України.
Якщо ж кошти на іноземний рахунок будуть надходити з України, отримувати ліцензію НБУ потрібно обов’язково, незалежно від цілей використання рахунку.
Таким чином, громадяни України, які отримують дохід за кордоном, не пов’язаний з веденням підприємницької діяльності, можуть безперешкодно отримувати його на рахунок, відкритий за кордоном. Але це не звільняє їх від декларування доходів і сплати податків в Україні.
Питання щодо декларування доходів та сплати податків також може виникнути, якщо знадобиться одержати індивідуальну ліцензію на розміщення валютних коштів на рахунку, який вже використовувався раніше. В цьому випадку НБУ має право вимагати виписки за рахунком, а також документи, що підтверджують надходження коштів та декларування їх в Україні.
Громадяни України стали більш вільними у можливості використання іноземних рахунків як для одержання доходів, так і для їх зберігання. Однак завжди потрібно пам’ятати, що, незважаючи на поступки з боку валютних регуляторів України, є ще і фіскальні органи, які контролюють поповнення бюджету і сплату податків.
Павло Федчук, юрист міжнародної юридичної компанії Campio Group
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас