НАБУ стурбована можливим виникненням нової шахрайської схеми ухилення від повернення кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАБУ стурбована можливим виникненням нової шахрайської схеми ухилення від повернення кредитів

Кредит&Депозит
1727
Господарський суд Києва зобов’язав державний Ощадбанк (Київ) компенсувати проблемному позичальнику різницю в оцінці застави.
Згідно із заявою Незалежної асоціації банків України (НАБУ), подібна судова практика може призвести до збільшення проблемного кредитного портфеля банківської системи країни.
“Днями відбулася подія, яка змушує банківський сектор захищатися. Вітчизняна система судочинства завдяки Господарському суду Києва прийняла рішення, яким кредитора перетворила на боржника, створивши небезпечний для економіки держави прецедент. Служителі Феміди припустили, що компанія, яку класифікували як несумлінного позичальника, може не просто не повертати борг, не просто блокувати продаж закладеного активу, але і заподіяти додаткові збитки банку”, – йдеться в заяві.
Так, Ощадбанк у 2014 році видав ТОВТЛК Арктика” кредит на 100 млн грн під заставу рибного базару і комплексу для зберігання і виробництва продуктів харчування. Компанія припинила обслуговування кредиту, тим самим набула статусу несумлінного позичальника. Ощадбанк звернувся до виконавчої служби з метою погасити частину заборгованості за рахунок заставного майна.
У травні 2017 року були проведені відкриті електронні торги, які не відбулися через відсутність покупців. Банк скористався своїм законним правом придбати це майно шляхом зарахування забезпечених вимог за ціною, визначеною в ході виконавчого провадження. Після цього проблемний позичальник за допомогою своєї материнської компанії Tactical Business LLP звернувся до суду, стверджуючи, що нібито вартість іпотеки набагато вища від суми, яку заплатив за неї банк.
Таким чином, вийшло так, що Ощадбанк став винен своєму боржникові. При цьому вартість застави позичальник “розраховував” спочатку ґрунтуючись на вартості в іпотечному договорі в 2014 році, а пізніше – виходячи з власної експертизи, проведеної вже після того, як Ощадбанк отримав заставне майно, хоча в процесі виконавчого провадження боржник оцінку майна не оскаржував.
В результаті Ощадбанк може отримати додаткові витрати: сума позовної заяви Tactical Business LLP до фінустанови становить понад 124 млн грн.
Як вказано в заяві НАБУ, результат розгляду цієї справи у вищій інстанції може створити прецедент, який матиме негативні наслідки для всієї банківської системи.
“Виходячи з вищенаведеного, НАБУ попереджає про можливе виникнення нової шахрайської схеми ухилення від повернення кредитів, яка спровокує зростання проблемних портфелів фінансових установ”, – йдеться в заяві.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас