Чи вплине на валютний ринок України обвал рубля - думки експертів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи вплине на валютний ринок України обвал рубля - думки експертів

Валюта
3939
Обвал російського рубля після введення нових санкцій США проти російських компаній, олігархів і посадових осіб не матиме істотного впливу на валютний ринок України в короткостроковій перспективі, однак такий вплив можливий в подальшому при повномасштабній кризі в РФ, вважають експерти.
Зокрема, як прокоментував начальник відділу продажів казначейських продуктів “ОТП Банку” Юрій Крохмаль, через падіння курсу російського рубля обсяг експортної виручки, що надходить в Україну в рублях, знизиться в перерахунку на долари і, відповідно, знизиться пропозиція валюти від експортерів, які отримують таку виручку.
“Однак зараз, у період сезонного переважання на міжбанківському валютному ринку України пропозиції валюти, швидше за все, ситуація, що склалася, сильного впливу на курс гривні не зробить. У перспективі зниження експортної виручки з Російської Федерації скоротить можливості Національного банку України щодо поповнення резервів через купівлю валюти з ринку”, – прогнозує експерт.
При цьому він зазначив, що за останні роки товарообіг між Україною і РФ істотно скоротився, через що вплив курсу рубля на курс гривні також відчутно знизився.
Заступник директора Центру економічної стратегії Марія Репко також зазначила, що в останні роки залежність України від Росії знизилася.
“Короткострокові коливання рубля не повинні чинити серйозного впливу на динаміку української валюти, бо прямої і сильної залежності між ними немає. Середньостроковий вплив, якщо в Росії розгорнеться валютна криза, буде помітним, але завдяки переорієнтації на інші ринки, очевидно, не настільки болючим, як ще кілька років тому”, – вважає експерт.
За її словами, потенційна фінансова криза в Росії (якщо санкції і ослаблення рубля продовжаться) у середньостроковій перспективі стримано негативно позначиться на українському експорті.
“У структурі експорту товарів Росія все ще займає досить істотну частку до 9%, і ослаблення рубля, якщо воно буде тривати, може призвести до зниження продажів українських товарів у Росію. Але ситуація набагато краща, ніж була б, наприклад, в 2012 році, коли Росія купувала чверть усього українського експорту”, – додала Репко.
Також експерт допускає негативний вплив на обсяги переказів з Росії в Україну, що в 2017 році склали 1,3 мільярда доларів.
“За оновленими даними НБУ, Польща поступово замістила Росію як лідера за обсягами переказів, а безвізовий режим дозволить українським працівникам легше переорієнтуватися. Вже в 2013 році, навіть до запровадження безвізового режиму, стався перелом – українці стали більше відвідувати Європу, ніж Росію”, – зазначила Репко.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас